UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-04-14 13:13

Birkózás: a 19 éves Tösmagi Attila négy világversenyre készül idén

Az ESMTK 19 éves birkózója, Tösmagi Attila (72 kg) aranyérmet szerzett múlt héten a poreci nemzetközi versenyen a juniorkorú kötöttfogásúak mezőnyében.

Tösmagi Attilának – a hétvégi poreci viadalt megelőzően – tavaly szeptember óta nem volt lehetősége verseny körülmények között birkózni a saját korosztályában. A versenyéhség látszott is az ESMTK tehetségén, remek formában küzdött végig, amelynek aranyérem lett az eredménye a kötöttfogású juniorok 72 kilós súlycsoportjának  horvátországi eseményén. „Ez a második évem hivatalosan a juniorok között, de első évesként a koronavírus-járvány a teljes nemzetközi versenyprogramot keresztül húzta, így ez volt az első igazán komoly megmérettetésem ebben a korosztályban.” – fogalmazott a fiatal sportoló az Utánpótlássportnak. A magyar küldöttségből a kadét vb-bronzérmes Tösmagi a 2021. évi Adria-trófeája elnevezésű kupán négy meccset nyerve felállhatott a dobogó legfelső fokára. „Nagyon hiányzott már a versenyek hangulata, és az a drukk, amely a téttel együtt jár. Szerencsére felszabadultan tudtam birkózni, nem stresszeltem. Már a viadalt megelőző felkészülés is remekül telt, jó előérzetekkel utaztunk Horvátországba. A helyszínen pedig meccsről meccsre egyre jobb formába lendültem. Úgy érzem elégedett lehetek a teljesítményemmel.”

Tösmagi Attila (19) már két éve a felnőttválogatottal tréningezik Forrás: ESMTK Birkózó Szakosztály / MBSZ
Tösmagi Attila (19) már két éve a felnőttválogatottal tréningezik Forrás: ESMTK Birkózó Szakosztály / MBSZ
A 19 éves kiválóság már jó ideje a felnőtt nemzeti csapattal edz és fejlődik. Tavaly ősszel pedig a „nagyok” között is bizonyított már, amikor is a felnőtt országos bajnokságon második helyet szerzett a súlycsoportjában. Az utánpótláskorú reménység a tervek szerint idén két junior-, illetve két U23-as világversenyen mutathatja meg tudását. „Először is abban bízom, hogy mind a négy eseményt megrendezik. A közeljövőben a májusi U23-as Eb-re és a júniusi junior Eb-re készülünk gőzerővel. A saját korosztályomban, vagyis a juniorban szeretném a csúcsformát hozni, egyelőre az élvez prioritást, de remélem az idősebbek között is sikerül helytállni. Majd ezután következne még augusztusban az oroszországi junior-világbajnokság, továbbá év végén, novemberben az U23-asok belgrádi vb-je. Az a célom, hogy mindegyiken ott lehessek.” Az EMSTK edzésein Tösmagi napról napra együtt készülhet a még szintén utánpótláskorú Szőke Alexszel (21), aki olimpiai kvalifikációs világversenyre készül a közeljövőben. A poreci győztesnek sok erőt ad a mindennapokban, hogy látja csapattársa sikereit. „Gyakorlatilag a kezdetektől fogva, közel tíz éve ismerjük egymást. Nagyon jó viszonyt ápolunk, és mindig tanácsokkal, támogató szavakkal lát el. Számomra pedig rendkívül motiváló látni, hogy ugyanabból a teremből elindulva – amelyben én is nevelkedtem – mostanra ilyen magasra jutott. Szorítok neki, hogy összejöjjön a kvóta, hiszen karnyújtásnyi közelségbe kerültek számára az ötkarikás játékok.” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.