UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2021-04-15 15:58

Fallabda: Chukwu Hannah a világ legjobb száz játékosa közé ugrott

A Mol Alapítvány által is támogatott 17 éves fallabdázó, Chukwu Hannah rövid időn belül hatalmasat ugrott előre a női világranglistán, és a PSA is kitüntette a március hónap játékosa díjjal.

Eredményes heteket tudhat maga mögött a tatabányai Squashberek SE 17 éves kétszeres hazai felnőttbajnok fallabdázója, Chukwu Hannah, aki első magyar játékosként lépett elő a női világranglista legjobb száz versenyzője közé.

Chukwu Hannah a top100-ba került a világranglistán Fotó: Lea Barbeau
Chukwu Hannah a top100-ba került a világranglistán Fotó: Lea Barbeau
A nemrégiben még a 160. hely környékén tanyázó ígéret a közelmúltban itthon egy ötezer dolláros Challange-, és két ezer dolláros Satellite-versenyen is remekelt, legutóbb pedig a franciaországi „Open des Bretzels” elnevezésű tízezer dolláros PSA-viadalon jutott a döntőbe, így jelenleg a 94. helyet foglalja el a világranglistán. Hannah ráadásul ez utóbbi versenyen, kettős játékengedélyének köszönhetően először szerepelt a francia Mulhouse csapatának színeiben – a debütálás tehát kifogástalanul sikerült. „Ez volt az első tízezer dolláros versenyem, és természetesen próbáltam a legtöbbet kihozni magamból – mondja Hannah. – Már az első körben nagyon erős ellenfelet kaptam, nem is tudtam, mire számítsak, de túljutottam a kezdeti akadályokon, és boldog voltam, hogy a második helyen végeztem.” A nigériai édesapától és a magyar édesanyától származó tinédzsert a sikerek után nem kis elismerés érte, hiszen a PSA márciusban a hónap női játékosának választotta. „A PSA tulajdonképpen a nemzetközi felnőtt-világranglista – magyarázza a reménységet a Squashberekben edző Farkas János. – A szisztéma hasonló a teniszéhez. A női mezőnyben nagyjából ötszáz fős a ranglista, és minden hónap első napján frissül. Hogy ki kapja meg a díjat, az attól függ, az adott hónapban ki lépett előre a legtöbbet a listán.”
Chukwu Hannah még U19-es Eb-éremre is pályázik Fotó: Nicolas Barbeau
Chukwu Hannah még U19-es Eb-éremre is pályázik Fotó: Nicolas Barbeau
„Nagyon örültem az elismerésnek – folytatja Hannah. – Az egyik barátnőm mutatta meg, hogy fenn vagyok a PSA-oldalán, meglepődtem, és hatalmas megtiszteltetésnek gondolom. A ranglistán való menetelésben sokat segített, hogy az utóbbi időben négy versenyen is el tudtam indulni. Nem szeretnék itt megállni, a célom, hogy a top húszba kerüljek.” Farkas János szerint a következő lépcsőfok Hannah számára a top ötvenbe való bekerülés lehet, és a szakember azt is kiemelte, megtiszteltetésnek érzi, hogy a francia élcsapat is elismeri a Squashberekben folyó munkát. „Hannah számára ez nagy lehetőség, és nem is árt olykor egy kis változatosság. Abban reménykedem, hogy a külföldi szereplés plusz motivációt jelent neki, és ez az itthoni edzésmunkáján is érezhető lesz. Az idén a pandémia miatt bizonytalan az U19-es Európa-bajnokság sorsa, de ő még jövőre is ebbe a korosztályba fog tartozni, és a felnőttkorba lépése előtt nagyon szeretnénk érmet a korosztályos kontinensviadalról. A játékában még nagyobb stabilitásra van szükség, és erőnlétben is lehet fejlődni, de ha továbbra is így dolgozik, akkor biztos vagyok benne, hogy eléri a célját, és top húszas versenyző lesz.” Hogy Hannah elérje, amit szeretne, abban a Mol Alapítvány is igyekszik segíteni. A szervezet támogatásából főként az utazásait finanszírozza a játékos. További korosztályos hírek FALLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.