UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2021-04-15 17:40

Jelentősen csökkentheti a gyermekek sportsérüléseinek veszélyét egy tavaly díjazott applikáció

A PORC-O-GO projekt a hibás mozgásformák kiszűrésére és javítására épít, ráadásul a sportolók teljesítményét is javítja – hangsúlyozta az InfoRádiónak Molitorisz Dániel traumatológus, ortopédus.

A PORC-O-GO nevű sérülésmegelőzési mozgásszervi szűrőprogram felméréseit vezető orvos elmondta, hogy a projekt az ízületek épségének megőrzésére fókuszál, hiszen a panaszok jelentős része itt jelentkezik, és ezek kivédése hosszú távon is nagyban meghatározza a megfelelő mozgást.

Forrás: sportorvos.hu
Forrás: sportorvos.hu
„Ahogy a pubertás korban nőnek az ízületek, úgy jelentősen megemelkedik a sportoláshoz kötődő problémák száma is. Sok gyermek néz szembe sérülésekkel, amelyek akár az iskolai testnevelés foglalkozásokon vagy az edzéseken érik őket, és egy részük kénytelen felhagyni aktívan űzött sporttevékenységükkel. A kockázat a 8 és 14 év közöttieknél a legnagyobb, és alapvetően a csípő, a boka és a térd ízületei a legérzékenyebbek. A fő célunk, hogy az ízületeket megóvjuk, így azok továbbra is biztosítani tudják a megfelelő koordinációt” – magyarázta Molitorisz Dániel ortopédus. Az ortopédiai-testnevelési módszerek alkalmazása mellett a program a mesterséges intelligenciára is támaszkodik. „Például ha valakinek fáj a lába, akkor ez megjelenik a mozgásán, mondjuk sántítani kezd. Ha sok sántító embert megkérdezünk, akkor össze tudjuk állítani, hogy milyen sántításhoz milyen konkrét panaszok társulnak ehhez. A helytelen mindennapi mozgásformákat jól ki lehet így szűrni, és előre is tudjuk jelezni a lehetséges következményeket, ha kellő számú mintánk van. Ez a telefonos applikáció felvesz egyszerű mozgásokat, amelyek egy elemző rendszerbe kerülnek. A minták kiértékelése után a program terápiát kínál, meghatározza, hogy kinek milyen jellegű segítségre lenne szüksége: a kisebb mozgáshibák kijavítására egyszerű tanácsokat ad, a testnevelő tanárok pedig ezeket már könnyen tudják a gyakorlatban is alkalmazni. Súlyosabb esetekben gyógytornászt érdemes bevonni, illetve speciális orvosi kezelést is javasolhat a rendszer. A gyerekek sokszor nem mondják, ha fáj nekik valami, ezzel a módszerrel azonban könnyen fel lehet deríteni az okokat, és minél hamarabb megkaphatják a megfelelő ellátást” – fejtette ki az ortopédus. További részletek a projektről: ITT