UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2021-04-15 13:20

Labdarúgás: meglepő első helyezett a legtöbb 21 éven aluli játékost foglalkoztató csapatok listáján

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) kimutatást készített a világ labdarúgócsapatait vizsgálva, hogy hol alkalmazzák a legtöbbet a fiatal - 21 év alatti - játékosokat.

A lett labdarúgóklub, az FK Metta vezeti a 21 éven aluli futballisták alkalmazását vizsgáló „világranglistát”  a Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) sorrendje szerint. Ezt a statisztikát azonban érdemes közelebbről megvizsgálni, hiszen a rigai csapat mindössze három mérkőzés alapján került az élre; a percek 88 %-át játszották ott a fiatalok, eközben a második helyezett moldáv Dacia Buiucaninál ez a szám kerekítve 57 %, ráadásul 26 bajnoki vizsgálata után. Ha az öt legnagyobb bajnokságra tekintünk, a Dortmund vezet: esetükben a játékpercek 28,5 %-át birtokolták eddig a fiatal labdarúgók. A francia klubok is jól állnak, a következő három helyen az OGC Nice, az AS Monaco, illetve a Stade Rennais csapatát találjuk. Az első „igazán nagy” név a listán a Barcelona; a katalánok 15 %-os aránnyal állnak.

A 20 éves Kiss Tamás alapember a Puskás Akadémia csapatában. Forrás: pfla.hu
A 20 éves Kiss Tamás alapember a Puskás Akadémia csapatában. Forrás: pfla.hu
A magyar NB I-ben játszó csapatok közül az MTK Budapest foglalja el a legmagasabb pozíciót. A fővárosiak esetében a játszott percek több mint 23 %-a oszlik meg a 21 éven aluliak között, az átlagéletkor pedig 25,1 évet mutat; őket a Budafok és a Puskás Akadémia követi. Az itthoni csapatok fiataljainak játékperceivel részletesebben legutoljára ebben a cikkben foglalkoztunk, a CIES teljes listája pedig ITT olvasható. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.