UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-04-16 08:57

Atlétika: Mátó Sárában az U23-as Eb tartja a lelket

A 2023-as budapesti felnőtt atlétikai világbajnokság kreatív csapatában is szerepet vállaló 20 éves Mátó Sára, az idei U23-as Európa-bajnokságon javítaná meg a 400 méteres gátfutásban tartott korosztályos rekordját.

A 20 éves Mátó Sára két esztendővel ezelőtt az eddigi karrierje talán legemlékezetesebb futását mutatta be a borasi U20-as Európa-bajnokságon. A székesfehérvári ARAK Akadémia kiválósága a 400 méteres gátfutás döntőjében fantasztikus tempót diktálva a második helyen ért célba a hollandok legnagyobb ígérete, az idén már 400 méteren is fedett pályás felnőtt Európa-bajnok Femke Bol mögött.

Tölgyesi Előd és Mátó Sára hat éve dolgozik együtt Fotó: Ambrus László
Tölgyesi Előd és Mátó Sára hat éve dolgozik együtt Fotó: Ambrus László
Tölgyesi Előd tanítványa az ezüstérem mellett kiváló időeredményt is produkált Svédországban: az 56.89 másodperccel megjavította a saját U20-as, és Szopori Erika 1984-ben elért U23-as (57.18) magyar rekordját. Jelenleg is ez a hazai csúcs a két korosztályban. A tervek szerint az idén július első felében rendezik meg az U23-as kontinensbajnokságot a norvégiai Bergenben, Mátó pedig ezen az eseményen javítana tovább az egyéni legjobbján. Az idei fedett pályás felnőtt országos bajnokság 400 méteren aranyérmes sportolónője a formiai edzőtáborból jelentkezve többek között erről is beszélt a hazai szövetség az InfoRádión hallható Befutó című podcast magazinjában. „Szerencsére az idén már fedett pályán is tudtam versenyezni, az elmúlt három évben mindig közbejött valami, betegség vagy sérülés hátráltatott az év ezen szakaszában – mondta a fiatal atlétanő. – A fedett pályás szezon jól sikerült, ezért bizakodóan állok a szabadtér előtt is. Az idei fő versenyem az U23-as Európa-bajnokságban lesz, ez jelenti a legnagyobb motivációt. Csak abban reménykedem, hogy meg lesz tartva az esemény, hiszen a fiatalabbak, az U18-asok Eb-jét nemrégiben már eltörölték. Úgyhogy az U23-as Eb tartja bennem a lelket, amelyen szeretnék egyéni csúcsot javítani, és ezzel együtt hazai korosztályos rekordot is. Az Eb-n kívül még az Universiadén terveztem indulni, de ez sem lesz megrendezve, az olimpia pedig egyelőre nem tartozik a prioritások közé. Nem mondom, hogy lehetetlen kijutnom Tokióba, mert van rá némi esély, de nem tartozik a fő célok közé. Ha valami csoda folytán mégis sikerülne kvalifikálni magam, az hatalmas élményt jelentene.” Mátó Sára az olaszországi edzőtáborról elmondta, sokat segít a felkészülésben, hogy a hazai versenyzők megfelelő időjárásban és kiváló feltételek mellett tudnak együtt dolgozni, és a közös munka során a motiváció is erősödik. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakának másodéves hallgatója természetesen a 2023-as budapesti felnőtt-világbajnokság mezőnyében is ott lenne, ám a kreatív csapat tagjaként már a szervezésben is szerepet vállalt. „Felkértek, hogy vegyek részt a kreatív csapat workshopjain és segítsek az ötletelésben, a vébé víziójának megalkotásában. Örülök, és fontosnak tartom, hogy kikérték a véleményünket. Molnár Jankával és Huller Dániellel képviseltük a sportolói oldalt. A cégvezetőkkel és program résztvevőivel közösen próbáltuk meg kitalálni, miként lehetne a legnépszerűbbé tenni a vébét, valamint hogyan lehetne a legtöbbet kihozni abból, hogy Budapest a rendező város.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.