UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-04-16 16:55

Hat éves korra csökken a cselgáncsban a gyermekek alkalmassági korhatára

Az MJSZ döntése értelmében hamarosan megváltozik a dzsúdóban a gyermekek alkalmassági korhatára, amelyet tízről hat évre redukálnak, ezáltal hosszú idő után lehetővé válik a legkisebbek igazolt sportolóvá válása is.

Az Magyar Judo Szövetség bejelentése szerint a Kodomo-no módszertan hazai színtéren való bevezetésével a hat-tíz éves korosztály számára is megnyílik a lehetőség a küzdelmek nélküli versenyekre – olvasható a szervezet honlapján. Az OSEI (Országos Sportegészségügyi Intézet) és hazai szövetség együttműködése révén jön létre az új szabályozás. A előbb említett intézet Egészségügyi Szakmai Kollégiumának bevonása után Dr. Soós Ágnes, a kollégium elnöke jelezte, az MJSZ által 2021. március 8-án benyújtott kérelem hatására a következő döntés született.

Forrás: Ász Sport Fotó / MJSZ
Forrás: Ász Sport Fotó / MJSZ
„A Kodomo-no kata versenyrendszert, mint formagyakorlatot elfogadjuk. Gyakorlati megvalósulásában javasoljuk a dzsudósportban az alkalmassági korhatárt hat évre csökkenteni, a versenyzési korhatárt tíz éves korban meghagyni.” Hatalmas előrelépés ez a cselgáncsnak, hiszen így a sportág bázisát jelentő korosztályok megtartására nyílik lehetőség. Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke a Judoinfo januári interjújában beszélt erről. „Komoly eredmény volt, hogy a budapesti Grand Slammel újraindítottuk a dzsudót, de az legalább ilyen fontos volt, hogy valamennyi korosztály számára meg tudtuk rendezni az országos bajnokságot 2020-ban, ezzel reményt és esélyt tudtunk adni a kluboknak, az edzőknek, a versenyzőknek. Csakhogy a járvány miatt a legnépesebb korosztályt veszítjük éppen el. A dszudóban a tíz évnél fiatalabbak nem kaphatnak versenyengedélyt, emiatt becslések szerint november óta a korosztály hatvan százalékát elveszítettük. Nem járhatnak edzésre, más sportágat választanak, ezt szülőként, sportvezetőként meg is értem. A jövő héten egy online konferencia keretében, a Nemzetközi Judo Szövetség segítségével próbálunk erre megoldást találni. Olyan előterjesztést fogok tenni, ami a dzsudón belül lehetőséget ad a hat-tíz éves korosztály számára is, küzdelmek nélküli versenyzésre, ezt a módszert a Kodokan Egyetem és a francia szövetség tökéletesen kifejlesztette. Nagyon sok feladatunk lesz 2021-ben, de ez az egyik legégetőbb” – foglalta össze az elnök. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.