UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-04-21 09:15

Kosárlabda: a 18 éves Takács Kristóf fontos kiegészítő emberré nőtte ki magát Körmenden

Az Egis Körmend korosztályos válogatott kosarasa, a 18 éves Takács Kristóf már két éve debütálhatott a felnőtt NB I-ben, a most zajló bajnokságban azonban szintet lépett a teljesítménye.

Az élvonalbeli férficsapatával ismét a rájátszásba jutó Egis Körmend hagyományosan a hazai kosárlabdasport legsikeresebb utánpótlás-nevelő műhelyei közé tartozik. Ennek friss bizonyítéka a 18 éves Takács Kristóf, aki már harmadik szezonját tölti a „nagyok” között. Az ígéretes bedobó mindössze két találkozón nem lépett pályára a 26 mérkőzésből álló alapszakaszban. Szombaton, a rájátszás első, Falco elleni mérkőzésén 18 percig volt a pályán. „A fiatalszabálynak is köszönhetően több játéklehetőséghez jutottam a mostani bajnoki évadban, és azt hiszem, sikerült is élnem az eséllyel. Úgy érzem, ahogyan egyre több játékpercet kaptam, nőtt az önbizalmam is, ennek következtében pedig javult a teljesítményem. A közelmúltban mind a szerzett pontokban, mind a dobáshatékonyságban jelentősen előreléptem. Amikor tizenhat évesen bemutatkoztam a legjobbak között, még gyakran megilletődött voltam, mostanra viszont már semmi jele ennek” – fogalmazott a körmendi fiatal.

Takács Kristóf (fehérben) megharcol az élvonalbeli pontokért Fotó: Szendi Péter
Takács Kristóf (fehérben) megharcol az élvonalbeli pontokért Fotó: Szendi Péter
Kristófnak a nehéz időszakok sem szegik kedvét. Ha gyengébb meccse van, netán hullámvölgybe kerül, azt is motivációként használja fel a további fejlődésre. „Amikor kevesebb játékpercet kapok, vagy rosszabb dobóformába kerülök, az mindig plusz munkára sarkall. Ilyenkor extra egyéni képzésekre, illetve dobóedzésekre járok, szóval igyekszem ösztönző faktornak tekinteni a kihívásokat. A meccseket másnap rendre visszanézem, és kielemzem a javítani valókat. A folyamatos tanuláshoz elengedhetetlen, hogy ilyen mentalitással álljak a munkához. Természetesen a családom támogatása is nagyon sokat jelent, ők mindig túllendítenek a holtpontokon.” A Rába-parti együttes játékosa körmendi nevelés, a kezdetektől fogva a klub kötelékében kosarazik. Gyerekként még maga is annak a csapatnak szorított, amelynek mezében most hétről-hétre parkettára léphet az NB I-ben. „Hatalmas büszkeség, hogy helyiként sikerült beverekednem magamat a felnőttegyüttesbe. Emlékszem, amikor tíz évvel ezelőtt elkezdtem követni a klub meccseit, a most harmincöt éves Ferencz Csaba már kulcsszereplője volt a gárdának. Ő igazi körmendi legenda, példaképként tekintettem rá gyerekként, folyamatosan figyeltem őt a válogatottban is, most meg egy csapatban játszhatok vele. Felemelő érzés ezt átélni.” Takács a Kovács Adrián által irányított U20-as válogatottban is meghatározó játékos. „Az új szövetségi edző tavaly szeptemberi kinevezése óta mindössze egy összetartásunk volt a járvány okozta korlátozások miatt, és nemzetközi mérkőzést is régen játszottunk már. Mégis abban bízom, hogy a július közepén kezdődő, tbiliszi B divíziós Eb-n akár a feljutást is ki tudjuk harcolni, mivel ez, a 2001-es és 2002-es születésűekből álló korosztály kifejezetten erős.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.