UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-04-21 18:18

Kosárlabda: a Kecskeméti KA kadét és junior fiúcsapata is biztos résztvevője az országos döntőnek

A Kecskeméti Kosárlabda Akadémia egyike azon három egyesületnek, amely a fiúszakágban egyenes ágon bejutott mind a kadétok, mind a juniorok között a bajnoki idényt lezáró nyolccsapatos országos döntőbe. Ennek apropóján Ivkovicné Béres Tímea akadémia-igazgatóval beszélgettünk.

A kecskeméti utánpótlás-nevelő kosárlabda-egyesület 2013 óta működik hivatalosan akadémiai keretek között. Az akkor induló első generáció mostanra a junior korosztályt erősíti. A munka pedig beérni látszik, hiszen a dél-alföldiek kadét- és juniorcsapata is az országos döntőbe jutott. Ennek alkalmából a klub szakági vezetőjét, Ivkovicné Béres Tímeát kérdeztük a siker titkáról. „Ez egyértelműen a szisztematikus építkezés következménye. Nyolc éve nyertük el az akadémiai címet, azóta pedig folyamatosan fejlesztjük és szakmailag erősítjük a rendszerünket. A legfőbb küldetésünk, hogy játékosokat képezzünk, ezért a korosztályos bajnokságokban elért eredmények csak másodlagosak, de úgy tűnik a munkánk kezdi meghozni a gyümölcsét. Egyre több képzett játékos pallérozódik nálunk, és ez meglátszik a csapatok teljesítményén is” – fogalmazott a kecskemétiek vezetője az Utánpótlássportnak.

Forrás: Kecskeméti KA
Forrás: Kecskeméti KA
A „hírös” város korosztályos együttesei remekül állnak a bajnokságokban. Az U16-ban szinte biztosan a második helyen zárják a kecskemétiek a Piros csoport rájátszás küzdelmeit, míg az U18-ban már véget ért a playoff ezen szakasza, itt harmadikként végeztek. Mindez garantálja mindkét együttes számára a részvételt a nyolccsapatos fináléban. „A jelenlegi junior korosztállyal kezdtük el annak idején az akadémiai képzést, ők valamennyien végig járták az egyesület korcsoportjait, és náluk már számot vethetünk a szakmai munka minősége kapcsán. Úgy érzem, a hosszútávú koncepciónk produktuma mostanra érik be, amit az is bizonyít, hogy egyre több tehetségünk a korosztályos válogatottakba is meghívót kap.” A juniorcsapatból hárman: Ivkovic Milán, Cserkó András és Tóth Barna is az U18-as nemzeti csapat keretének tagja. Közülük Ivkovic a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét NB I/A osztályos együttesében is bemutatkozott. „Először is örülünk, hogy a járvány sújtotta időkben egyáltalán megrendezik az országos döntőket. Ahogyan a bajnokság eddigi részében sem támasztottunk a helyezésekre vonatkozó elvárásokat a gyerekek és az edzők felé, úgy a döntőket illetően sem lesz ilyen. A fiatalok konstans fejlődése az elsődleges, ebben pedig egy újabb lépcsőfok lehet a nyolccsapatos torna. Bízom benne, hogy felszabadultan tudnak játszani a fiúk, és lehetőségként fogják fel az eseményt.” Ivkovic Stojan szövetségi kapitányként régóta segíti az akadémia munkáját, intézi külkapcsolatait, de az idei szezonban a napi életébe is bekapcsolódott, elvállalta a juniorgárda felkészítését. „Az akadémia alapításától kezdve támogatom és figyelem az ott folyó munkát. Eddig nem volt arra időm, hogy komolyabban részt vegyek a szakmai képzésben. A hazai felnőttkosárlabda problémáit látva kíváncsi voltam, hogy hogyan áll a magyar utánpótlás, miért késik egy-két évvel a magyar fiatalok beérése – nyilatkozta a szakember az klub honlapján. – Ezekre a kérdésekre keresem a választ, ezért úgy döntöttem, hogy nem mások elmondása alapján szeretnék megoldást találni a problémákra, hanem a saját tapasztalataim alapján keresem meg a válaszokat, ezért vállaltam el az akadémia U18-as csapatának a felkészítését. A munka a fiatalokkal nehezebb és sokkal összetettebb feladat, mint a felnőttekkel. A sportolók sokoldalú képzését, élsportolóvá válásukat, és nem az eredményeket tartom szem előtt. Fontos, hogy megkapják a szakmai alapokat, a fizikai felkészítést és az akadémia végzőseiként belekóstoljanak a felnőtt elvárásokba, mert ez mutatja meg az alkalmasságukat és biztosíthatja az átmenetet is számukra az élsport felé.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.