UtánpótlásSport
2024. június 13.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2021-04-26 19:12

Súlyemelés: többen is csúcs felett teljesítettek az iskolás országos bajnokságon

Az általános iskolák újranyitása előtt sport „tantárgyból” vizsgáztak ifjú súlyemelőink, méghozzá többen is jelesre a mögöttünk hagyott hétvégén. A szombat-vasárnapi iskolás ob-n hivatalos országos korosztályos csúcsot ugyan nem lehetett felállítani, az viszont lemérhető volt, hogy mennyiségben és minőségben hol áll pillanatnyilag a magyar diáksúlyemelés.

Szó szerint a legerősebb fiatalok sereglettek össze az utolsó áprilisi hétvégén a rendező Testvériség SE Elem utcai tornacsarnokában, hogy a tíz fiú- és tíz lánykategóriában eldöntsék, kiket illet 2021-ben a súlyemelő országos bajnoki cím az iskolások között serdülő, ifjúsági és junior korcsoportban. Szép számban, összesen 111-en jelentek meg a mérlegelésen, ami önmagában becsülendő tény, s még inkább dicséretes dolog, hogy a diákigazolványt – mint legfőbb „önigazolási” dokumentumot – bemutató tinédzserek közül többen is minőségi gyakorlatokkal rukkoltak elő. Jóllehet a sportági szövetség, az MSSZ versenynaptárában nem kiemelt viadalként szerepelt az ob, ennél fogva országos rekord sem születhetett, a legjobbak kitettek magukért, s jó néhányan egyéni rekorddal jeleskedtek, a legeslegjobbak pedig az utánpótláscsúcsoknál is jobb eredményekkel álltak elő.

Szalai Lili gyűjtötte a legtöbb Robi-pontot a lányoknál Forrás: mssz.hu
Szalai Lili gyűjtötte a legtöbb Robi-pontot a lányoknál Forrás: mssz.hu
Élen járt a máskor is követendő példával a lánymezőnyben Szalai Lili, aki az egyes súlycsoportokban elért összteljesítményt a világcsúcshoz viszonyító úgynevezett Robi-pontok alapján biztosan végzett az abszolút rangsor első helyén. Az oroszlányiak – klubja szerint az OVSK - 17 éves kiválósága az ifik 71 kilogrammos súlycsoportjában szerepelt, és hat remek fogással győzött úgy, hogy szakításban 87, lökésben 106, összetettben pedig 193 kilóig jutott. Mihez tartás végett: az általa birtokolt – és gyaníthatóan már nem sokáig élő – jelenlegi magyar korosztályos csúcsok: 81, 97 és 176 kilogramm. Hasonlóképpen cselekedett a hazai súlyemelés egy másik nagy ígérete, a szintén Oroszlányban tanuló, de a város másik klubjában, az OVSEE-ben emelő Ehrlich Panka is, aki a serdülők 59 kilogrammos kategóriájában tarolt. A 14 esztendős talentum – Szalaihoz hasonlatosan hat kifogástalan gyakorlatot bemutatva – ugyancsak saját csúcsai fölött zárt az ob-n, a fogásnemekben 64 és 75, összetettben pedig 139 kilóig jutva. Jelenleg még érvényes rekordjai: 62, 73 és 135 kg. Esetében sem kérdés, hogy hamarosan a múlté lesz az ő valamennyi hivatalos „legje” is. Megemlítendő még Szalai klubtársa, az eggyel ifjabb évjáratú Mikhel Eszter, aki az ifjúságiaknál a plusz 81 kg-ban 102 kilogrammot lökött, két kilóval jobbat a fogásnemi korosztályos alaprekordnál. A fiúknál a budapesti középiskolás, Újvári Lajos tett ki magáért.  A házigazda TSE 17 éves emelője, többszörös korosztályos magyar bajnok jócskán felülmúlta valamennyi korábbi egyéni legjobbját, s ami még lényegesebb: az utánpótlás 67 kilogrammos kategóriájára megállapított országos alapcsúcsokat (102, 123 és 225 kg) is. Ha érvényesíthető lenne, akkor most Újvári lenne a rekorder, mivel szakításban 106, lökésben 128, összetettben pedig 234 kilogrammot ért el az ob-n. További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.