UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-04-29 14:26

Vívás: Battai Sugár Katinka 18 évesen akár az olimpián is ott lehet

A 18 éves kardvívó, Battai Sugár Katinka a korosztályos versenyek sikerei mellett már a felnőtt mezőnyben is megmutatta tudását, ennek köszönhetően pedig elérhető távolságra került szempontjából a 2021-es tokiói olimpia is. Az ifjú sportoló a Nemzeti Sportnak nyilatkozott, ahol beszélt a vívókarrier kezdetéről, és az edzőjével, Dávid Lászlóval való kapcsolatáról is.

Sporttörténelmi kvótát szerzett márciusban a magyar női kardválogatott, miután a legjobb nyolc közé jutott a budapesti olimpiai kvalifikációs világkupa csapatversenyén: a fegyvernem történetében először lesz ott a tornán Magyarország. Tagja volt a négyesnek a mindössze 18 éves Battai Sugár Katinka, aki a Nemzeti Sportnak mesélte el, hogyan kezdte el 2012-ben az akkor nyíló debreceni vívóklubban a sportot: „Kis túlzással azt sem tudtam, mi az a vívás, de gondoltam, nézzük meg közelebbről. Nem ismertem a közeget sem, kicsit tartottam is tőle, de mindenki jó fej és nyitott volt: kezdetben játékos feladatokat kaptunk, aztán megtanultam az alaplépéseket – fokozatosan haladtam, és már az elején sok dicséretet kaptam, így hamar egyértelművé vált, hogy a vívóteremben maradok.”

Battai Sugár Tokiót is célba vette. Forrás: haon.hu
Battai Sugár Tokiót is célba vette. Forrás: haon.hu
Sugár hamar kitűnt a gyors mozgásával, edzőjével, Dávid Lászlóval pedig azután kezdett dolgozni, hogy a kardot javasolták neki. „Sugi gyerekkora óta abban a szellemben nevelkedik, hogy ugyan számít az eredmény, ám nem a legfontosabb. Sohasem vontam kérdőre egy-egy vesztes asszó után, tudja jól, nincs tragédia, ha nem nyer, hiszen a föld forog tovább, majd jön a következő verseny, amelyen lehet javítani. A vereség után mindig arra összpontosítunk, hogy miben hibázott, mit érzett, s mi kell ahhoz legközelebb, hogy a hibákat kijavítsa” – magyarázza az edző. A lány már 16 évesen bemutatkozhatott a felnőtt-válogatottban, ahol azóta is sikeresen szerepel. Bár  Gárdos Gábor, a női kardválogatott mestere még nem hirdetett csapatot, joggal bízhat benne Sugár, hogy ő is szerepelhet Japánban. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.