UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2021-05-05 20:49

Tekvandó: akár két olimpiai kvóta is összejöhet Szófiában

Négy magyar tekvondós a nyári tokiói olimpiára, kettő pedig a paralimpiára szerezhet kvótát, ha sikerrel veszi az európai kvalifikációs viadalt, amelynek – a koronavírus-járvány miatti többször halasztás után –  e hét végén ad otthont a bolgár főváros.

Patakfalvy Miklós, a hazai tekvandó szövetség első embere bizakodva várja a péntektől vasárnapig tartó európai olimpiai kvalifációs viadalt, amelyen fiatal magyar csapat indul, soraiban az április elején, ugyancsak Szófiában rendezett Európa-bajnokságon aranyérmes, 18 éves Salim Omarral és az ott bronzérmes, húszesztendős Patakfalvy Lucával. Az esélyekkel kapcsolatban – a sportági szövetség honlapján nyilatkozva – úgy fogalmazott, jóval nehezebb dolguk lesz, mint az Eb-n, de ettől függetlenül nem rosszak a kilátások.

A friss Európa-bajnok, Salim Omar ismerős helyszínen, Szófiában harcolná ki az ötkarikás részvételt Forrás: wtftaekwando.hu
A friss Európa-bajnok, Salim Omar ismerős helyszínen, Szófiában harcolná ki az ötkarikás részvételt Forrás: wtftaekwando.hu

„A megszokott nyolc-nyolc súlycsoporthoz képest az olimpián csak négy-négy súlycsoport lesz, így csak az úgynevezett olimpiai súlycsoportokban lehet kvótát szerezni. Ez annyit tesz, hogy sokkal sűrűbb lesz a mezőny, hiszen három kategóriából kerülhetnek versenyzők egy adott olimpiai súlycsoportba. Mind a négy indulónak jók az esélyei. Egy kvóta egyáltalán nem irreális, de ha minden jól sikerül, akár kettő is összejöhet” – mondta Patakfalvy Miklós, aki szerint Salim Omar favoritnak számít, de a 22 éves Füredi Rebeka és Patakfalvy Luca is ott van a világ legjobbjai között, miként a 2019-ben Európa-bajnoki harmadik, 19 esztendős Józsa Levente is döntőbe verekedheti magát. Kategóriánként az első két helyezett jut ki Tokióba.

„Paracsapatunk két fővel indul a kvalifikációs tornán. Közülük D. Kiss Zoltán korábban volt már Eb-bronzérmes, de a paralimpiai indulás jogának megszerzéséhez súlycsoportjában nyernie kell Szófiában. Másik indulónk, Fülöp Attila is okozhat kellemes meglepetést” – jelentette ki az elnök.

A magyar menetrend: péntek: Füredi Rebeka (UTE, 67 kg), Salim Omar (MTK Budapest, 58 kg) szombat: Patakfalvy Luca (MTK Budapest, 57 kg), Józsa Levente (TFSE, 68 kg) vasárnap: D. Kiss Zoltán (K44, +75 kg), Fülöp Attila (K44, 75 kg)

További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon.