UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2021-05-07 16:25

Műkorcsolya: a 13 éves Papp Vivien ezüstérmes lett Olaszországban

Múlt hét végén rendezték meg Olaszországban az Egna Spring Trophy elnevezésű nemzetközi versenyt, amelyen a hazai műkorcsolyázás egyik nagy ígérete, a 13 éves Papp Vivien ezüstérmet szerzett. Egyik felkészítőjével, a Hoffmann Korcsolya Akadémiát vezető többszörös magyar bajnok, kétszeres olimpikon jégtáncosnővel, Hoffmann Nórával beszélgettünk az ifjú sportoló eredményéről és az elmúlt hónapok nehézségeiről.

Remekül sikerült Papp Vivien számára az április utolsó és május első napjaiban megtartott Egna Spring Trophy elnevezésű nemzetközi műkorcsolyaverseny, amelyen az advanced novice korosztályban (10-15 évesek) ezüstérmet szerzett a huszonhárom fős mezőnyben.

Papp Viviennek (balra) jól sikerült az olaszországi verseny. Forrás: Hoffmann Korcsolya Akadémia (Facebook)
Papp Viviennek (balra) jól sikerült az olaszországi verseny. Forrás: Hoffmann Korcsolya Akadémia (Facebook)
„Ezen a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség által szervezett megméretésen rangos versenyzők és jól összetett csapatok szoktak részt venni. A COVID miatt valamivel kevesebben indultak idén, ettől függetlenül komoly bírói kar dolgozott, akik szigorúan nemzetközi nívót vártak el minden egyes programtól” – foglalja össze röviden Hoffmann Nóra, hogy mit érdemes tudni az olaszországi versenyről, ahová rögös út vezetett a 13 éves lány szempontjából. A legutóbbi élesben való jégre lépése óta hosszú idő telt el, ráadásul a felkészülés is nehezített volt a pandémia miatt.
Hoffmann Nóra  Forrás: Hoffmann Korcsolya Akadémia
Hoffmann Nóra Forrás: Hoffmann Korcsolya Akadémia
„Több mint egy évig nem tudott az ugróedzőjével – aki egy orosz szakember – személyesen edzeni, így mindent online oldottak meg abban az időszakban a beutazások tiltása miatt. Az edző telefonon keresztül figyelte és javította Vivi technikáját; ez a fajta közös munka lelkileg is megviselte őt, rendkívül komplikált felkészülést hagytak a hátuk mögött. Az olasz kupa előtt utoljára februárban, az országos bajnokságon vett részt, azután tudott a verseny helyszínére utazni, ahol az ugróedző dolgozik – azóta így készülnek.” Óriási várakozás előzte meg a versenyt, amely fontos visszajelzés volt Vivinek és a vele dolgozó stábnak: minden összeállt, jó úton haladnak, ráadásul a legnehezebb elemek is sikerültek neki. „Tripla lutz és dupla axel is volt a programjában, amelyeket sikeresen teljesített; ezekkel az ugrásokkal nagyon sokat küzdött korábban, itt viszont mindegyiket gyönyörűen mutatta be. A két verseny közötti hosszú kihagyást tekintve ez óriási teljesítmény.” A szezon utolsó versenye volt ez, a munka viszont nem áll meg: Vivien a kinti csapatával már a következő programot állítja össze, jövőre pedig korban már a juniorok közé is belép (ISU 13). A korosztály versenyei hamarabb kezdődnek, mint amihez hozzászokott, így nem lesz túl sok ideje pihenni. „A hozzáállása egészen elképesztő. Rendkívül elhivatott sportolóról beszélünk – a fiatal kora ellenére. Én nem látok olyan korlátot, amely ne tenné lehetővé, hogy olimpián bizonyítson a jövőben, akár jó helyezést elérve.” További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.