UtánpótlásSport
2023. június 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tollaslabda

2021-05-09 09:05

Tollaslabda: Vetor Nikol a felnőttek között is csúcsra tör

Május elsejével újraindult a tollaslabdaélet Magyarországon; a szövetség ismét engedélyezi a hivatalos versenyek rendezését. Az egyik fontos esemény a hónap közepén tartandó U13-U19-es országos bajnokság, amelyre többek között a hazai tollas egyik legjobb utánpótláskorú játékosa, a 16 éves Vetor Nikol is gőzerővel és nagy reményekkel készül.

„Az általános iskola elkezdésével párhuzamosan startolt a tollaslabda-karrierem, hétéves koromban. Az idősebb nővérem játszott versenyszerűen, így ismerkedtem meg én is a sportággal. A hobbiból hamar komolyabbra fordult a dolog, mivel gyorsan kiderült, hogy van érzékem hozzá” – emlékszik vissza a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola ifjú versenyzője, Vetor Nikol a kezdetekre. Családjában rajta kívül azonban van egy harmadik személy is, aki beleszeretett a tollaslabdázásba: Nikol ikertestvére, Vetor Tánya Tamara. A testvéri viszony esetükben tökéletesen megmutatkozik a pályán belül is. „Ez nagyon érdekes helyzet. Őrülten tudunk szurkolni a másiknak, egy kivétellel: mikor egymás ellen kell játszani. Olyankor a rivalizálás nagyobb, mint bárki más ellen; mondhatni élet-halál küzdelmet vívunk.” Nikol eredményei beszédesek: korosztályában többször is a legjobbnak bizonyult Magyarországon, emellett a válogatottban is bizonyított már nemzetközi megmérettetéseken, egyesben és párosban is. De vajon melyik áll hozzá közelebb?

Vetor Nikol (jobbra) a Ludovika-kupa után. Forrás: Debreceni Tollaslabda Club (Facebook)
Vetor Nikol (jobbra) a Ludovika-kupa után. Forrás: Debreceni Tollaslabda Club (Facebook)
„A párost jobban szeretem, bár régen ez pont fordítva volt – az eredmények is ehhez mérten alakultak. Női duóként korábban Tányával együtt játszottunk, de az nem működött jól, köszönhetően a korábban említett a rivalizálásunknak.” Köszönhetően az elmúlt évek eredményeinek, a jelenlegi felnőtt női ranglistán a harmadik pozíciót foglalja el az egyéni kategóriában, de a párost tekintve is az élmezőnyben található. „Remek érzés ilyen előkelő pozícióban lenni a hazai tollaslabdázók között. Óriási munka van mögötte, ami szerencsére úgy tűnik, hogy kifizetődő. Teljesen mindegy, hogy korosztályos vagy felnőtt versenyen indulok, ugyanazzal a céllal vágok neki: nyerni akarok. Szerintem ez a felfogás rendkívül lényeges, magasra kell tenni a lécet – magyarázza Nikol, majd hozzáteszi: – rengeteg tehetséges játékos van itthon, minden mezőnyben száz százalékot kell nyújtani a győzelemért. Egy biztos, motivációt tekintve nem lesz hiány az ő esetében, határozott elképzelései vannak a következő időszakra. „A jövő heti, U19-es országos bajnokságon mind a két páros számban el szeretném hozni az aranyérmet; ezt később a felnőttek között is megismételném. Ezekben a kategóriákban a világbajnokságot is megcélzom – remélhetőleg minden sikerülni fog.”