UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-05-11 13:21

Kosárlabda: Toman Petra vezetésével a Csata DSE lett a kadétbajnok

Három év után újra a Csata DSE leányai hódították el a bajnoki címet a kadétok kosárlabda-bajnokságában.

Az elmúlt hétvégén a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnokban rendezték a leány kadétok országos bajnoki döntőjét. A nyolccsapatos mezőnyből végül – az előzetesen is a legnagyobb esélyesnek számító – Csata DSE került ki győztesként. A vasárnapi finálét Semsei Barbara tanítványai 80-59-re nyerték a Vasas Akadémia alakulatával szemben. A meccs legjobbja minden kétséget kizáróan a 34 pontig jutó, Toman Petra volt, akit a döntő MVP-jének is megválasztottak. A korosztályos válogatott fiatallal beszélgettünk a siker után. „Úgy vélem, a kiemelkedő teljesítményem nagyban köszönhető annak, hogy ebben az évadban már a felnőttélvonalbeli együttesben készülhettem, és napról napra az NB I A csoportos közegben edződtem, és ez sokat jelentett a fejlődésemben. Az elsőcsapatban magamra szedett technikai tudást, fizikalitást és a sebességet pedig jól sikerült kamatoztatni a saját korosztályomban is” – nyilatkozta a fiatal hátvéd az Utánpótlássportnak.

Toman Petra (kékben) majd a juniorok között is a végső győzelemre tör Forrás: MKOSZ
Toman Petra (kékben) majd a juniorok között is a végső győzelemre tör Forrás: MKOSZ
Toman a felnőttelsőosztályban 12 mérkőzésen szerepelt a nemrég véget ért bajnokságban, mi több a rájátszásban is debütálhatott a „nagyok” között. A kimagasló tehetség az ob-döntő három találkozóján 33 pontot átlagolt, továbbá százszázalékosan büntetőzött, összesen a megítélt 27 dobásból valamennyit értékesített a vonalról. „Nagyon örülünk a bajnoki aranyéremnek, hiszen az egész szezonban ezért dolgozunk. Az ilyen pillanatokért élünk, és ez kiváló visszaigazolás a sok-sok befektetett munka után. A Vasas elleni mérkőzések pedig mindig pluszt presztízst jelentenek, mivel a legnagyobb riválisunk, emiatt talán még értékesebb a siker.” A hagyományosan kitűnő utánpótlás-nevelő munkát végző Csata 2018 után lett újra bajnok a kadétok között, hiszen tavaly nem rendeztek döntőt a jáványhelyzet miatt, míg 2019-ben a Szekszárd diadalmaskodott. A mostani finálé különlegessége az volt, hogy a végső győztes gárda legeredményesebb játékosai, a három Toman-lány volt. A testvérek közül a legidősebb Petra remek produkciója mellett, Dóra 12 pontot dobott, illetve Réka pedig 11 egységgel zárt. Emellett Petrát és Dórát a torna All-Star ötösébe is beválogatták. „Felemelő érzés, hogy mindhárman ilyen jó teljesítményt nyújtottunk a legfontosabb pillanatban. Nagyon büszke vagyok arra, hogy együtt értük el ezt a bajnoki címet. A személyes sikereim mellett legalább annyira örülök a testvéreim nagyszerű játékának is. Mindig motiváljuk egymást, és folyamatosan a fejlődésre sarkalljuk a másikat. De természetesen nem csak hármunknak, hanem az egész csapatnak köszönhető a győzelem, mindenki kivette a részét, és alaposan megdolgozott érte.”

A HELYOSZTÓK EREDMÉNYEI: A hetedik helyért: Szeged KE - Atomerőmű-KSC Szekszárd 62-81 Az ötödik helyért: Zsíros Akadémia Kőbánya - DVTK Akadémia/A 64-71 A harmadik helyért: NKA Pécs/A - Darazsak Sportakadémia/A 51-68 Döntő: Vasas Akadémia/A - Csata DSE 59-80 A torna végeredménye: 1. Csata DSE 2. Vasas Akadémia/A 3. Darazsak Sportakadémia/A 4. NKA Pécs/A 5. DVTK Akadémia/A 6. Zsíros Akadémia Kőbánya 7. Atomerőmű-KSC Szekszárd 8. Szeged KE A torna All-Star csapata: Molnárová Anna-Laura (Darazsak Sportakadémia/A) Palásti Julianna (NKA Pécs/A) Rátkai Eszter (Vasas Akadémia/A) Toman Petra (Csata DSE) Toman Dóra (Csata DSE) A döntő MVP-je: Toman Petra (Csata DSE)

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.