UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2021-05-12 08:59

Labdarúgás: felülmúlta a várakozásokat a fiatal játékosokat is előszeretettel foglalkoztató Paksi FC

Valósággal megtáltosodott a Paksi FC a labdarúgó NB I-ben Bognár György szeptemberi kinevezése után: az első négy fordulót követően még utolsó csapat végül – a túl szépnek nem nevezhető kisvárdai búcsúmeccs ellenére – a negyedik helyre futott be, a sikerből pedig több fiatal is kivehette a részét.

A nemzetközi kupaszereplésről egy hajszállal lemaradt a csapat, ennek ellenére rendkívül sikeres időszakként vonul be a paksi labdarúgás történetébe az NB I 2020/21-es évada. Hamar eldőlt, hogy a csapat teljesíti az előzetes várakozásokat, s végül gólerős játékkal, élvezetes mérkőzéseken zárt közvetlenül a dobogósok mögött. „A bennmaradást tűztük ki célul az őszi kinevezésemkor, mivel szeptemberben még az utolsó helyen állt az együttes. A télen, amikor már a játék is javult, illetve a pontok is jöttek, megváltozott a terv: az ötödik hely is elérhető távolságba került, de aztán ezt is sikerült túlszárnyalni. A fiúk az én elképzeléseimet is felülmúlták” – értékeli Bognár György vezetőedző a paksiak teljesítményét.

Bognár György  Fotó: Tumbász Hédi
Bognár György Fotó: Tumbász Hédi
A gárdát nemcsak a „magyaros” összetétel, hanem a fiatalok gyakori pályára küldése is jellemezte: hét 2000 után született fiatal kapott kisebb-nagyobb szerepet az évadban, köztük saját nevelésűek, utánpótlás-válogatottak is. „Amikor idejöttem, rögtön figyelni kezdtem a fiatalokkal teletűzdelt tartalékcsapatot és az utánpótláskorú gárdáinkat is. Nagyon elégedett voltam jó néhány sráccal, nem vártam ennyire magas színvonalat tizennyolc-húszéves játékosoktól. Sok lehetőség rejlik bennük, az NB I szintjét már most többen megütik – magyarázza a vezetőedző, aki szerint azonban nem szerencsés siettetni a fiatalok bemutatkozását. – Látni kell, mikor jön el az ideje annak, hogy valaki debütálhasson, majd több szerephez jusson. Ez teljesen egyénfüggő, nincs rá sablon. Az általam felállított szabály a következő: ha egy adott poszton az utánpótláskorú játékos ugyanolyan teljesítményre képes, mint a harminc éves, akkor a fiatalnak szavazok bizalmat.” A fiatalok szerepeltetését azonban nemcsak a saját, hanem a csapatuk teljesítménye is meghatározza. „Lényeges, hogy ne kelljen kapkodni semmivel; egy jól működő csapatba sokkal könnyebb beépíteni a fiatal játékost, mint oda, amelyben nem jönnek az eredmények és ezért fokozódik a nyomás.” Persze kijelenthető: nincs könnyű dolguk a szakembereknek, amikor a fiatalok fejlődésére és az eredmények szállítására egyszerre kell ügyelniük. „A legtöbb csapatnál ott van a kés az edzők torkán a kiélezett helyzetek miatt. Amikor egy-egy gólon vagy mérkőzésen múlik a munkájuk, biztosabb megoldásnak tartják a rutinosabb labdarúgók bevetését. Az eredménykényszer miatt nincs idő folyamatokban gondolkodni, a fiatalokat beépíteni. Ez a hozzáállás érthető, ettől függetlenül én próbálom a hosszútávú célokat is szem előtt tartani.”
Szendrei Ákos (18) a Ferencváros ellen is betalált.  Fotó: Szabó Miklós
Szendrei Ákos (18) a Ferencváros ellen is betalált. Fotó: Szabó Miklós
Az első osztályban már tavaly bemutatkozhatott, az idén pedig újabb mérföldkőhöz ért a 18 éves paksi támadó, Szendrei Ákos, aki a fiatalok legeredményesebbjeként kétszer is megzörgette az ellenfelek hálóit az élvonalban. „Igyekeztem megbecsülni a játékperceimet, és szerencsére kétszer is sikerült betalálnom. Mindkét alkalommal óriási volt az öröm: a Budafok elleni volt az első NB I-es gólom, a későbbi bajnok Fradi kapuját pedig idegenben vettem be. Mindent megteszek azért, hogy a következő bajnokságban is a lehető leghasznosabb, leggólerősebb játékkal segítsem a csapatot” – mondja a csapat saját nevelésű játékosa. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.