UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2021-05-14 18:41

Asztalitenisz: jól szerepeltek a fiúk a portugáliai korosztályos nemzetközi versenyen

A héten a korosztályos válogatott asztaliteniszezők a portugáliai Vila Realban szerepelnek hosszú idő után az első nemzetközi viadalon. A fiúk és a lányok között is egyaránt hat-hat versenyzőt indított a szövetség. A csütörtökön véget ért fiúküzdelmeket pedig remek eredményekkel zárták a fiatalok.

A magyar csapat tizenkét tehetséges asztaliteniszezővel vágott neki a május 11-17 között zajló portugáliai korosztályos nemzetközi versenynek. A fiúkat a „Youth Contender Series” Vila Real-i állomásán hatan, Huzsvár Erik, András Csaba, Lei Balázs, Szántosi Dávid, Vörös Balázs és Varga Botond képviselte a számukra keddtől csütörtökig tartó ütközetekben. Az utánpótlás-szakágvezető, Lakatos Gyula szerint kitűnően helytálltak az ifjak. „Nagyon elégedett vagyok a fiúk teljesítményével. Az elmúlt időszakban – a versenyek híján – tehetségeink nem tudták összemérni tudásukat a nemzetközi mezőnnyel, ennek fényében pedig abszolút biztató jeleket mutat a mostani produkció. Hosszú ideje nem értek el komolyabb sikereket a hazai növendékek a nemzetközi porondon, és úgy hiszem, ez a portugáliai eredménysor ékes bizonyítéka, hogy jó úton indultunk el az elmúlt években” – nyilatkozta a szakember az Utánpótlássportnak.

Huzsvár Eriknek nem sok hiányzott az elődöntőhez az U17-sek között Vila Realban Forrás: WTT
Huzsvár Eriknek nem sok hiányzott az elődöntőhez az U17-sek között Vila Realban Forrás: WTT
Varga Botond az U13-ban egészen az elődöntőig menetelt, Huzsvár az U17-ben, Lei pedig a 15 év alattiak küzdelmében a legjobb nyolcig jutott. Lakatos szakvezetése alatt komoly változásokat eszközöltek az utánpótlás-válogatottak munkájában, ennek a munkája mostanra beérni látszik. „A Nátrán Rolanddal közösen kidolgozott új stratégia szerint a válogatott reménységei jóval több időt töltenek együtt. Minden héten keretedzéseket tartunk, ilyenkor napi öt-hat órákat keményen készülnek, és ez meglátszik a fejlődésükön is. Ezáltal egyre inkább sikerül felvenni a tempót az európai legjobbakkal is.” A fent említett nevek mellet András Csaba (U19) és Szántosi Dávid (U15) is a csoportkörből túljutva a nyolcaddöntőben esett ki végül. A tavaly bevezetett intézkedés értelmében a 2020-21-es évadban a férfi Extraligában is elindultak a legtehetségesebbek a MOATSZ up-válogatott színeiben. A Huzsvár, Szántosi és Ócsai Máté alkotta felnőttszinten rutintalan trió helytállt a „nagyok" között is. Jelenleg a tabella nyolcadik helyén állnak a 12 csapatos pontvadászatban két fordulóval a vége előtt. „Mindenképpen kiemelt szerepe van a fiúk előrelépésében, hogy idén már a legjobbak között, az Extraligában szerepeltek. Számukra ez hatalmas lehetőség volt a bizonyításra, kijelenthető, hogy egyértelműen beváltotta a reményeket a csapat elindítása, sőt még várakozáson felül is teljesítenek. Kiváló játékukkal felhívták az élvonalbeli nagyobb klubok figyelmét, és el is kapkodták őket. A következő bajnokságban már máshol folytatják.” A MOATSZ együttes legeredményesebb tagja, Huzsvár a portugáliai tornán is kitett magáért. Az U17-esek mezőnyében hajszálnyira volt a továbbjutástól a negyeddöntőben. „Először is nagyon örültem, hogy újra versenyezhetünk. Nagyon hiányoztak már ezek az éles szituációk, egyszerűen elengedhetetlenek ezek a meccsek a fejlődésünk szempontjából játszani – fogalmazott a KSI versenyzője. – A román Istrate ellen a nyolc között már 2:0-ra is vezettem, emiatt maradt bennem némi hiányérzet és csalódottság, hiszen sohasem jó érzés így kikapni, de semmiképpen sincs szégyenkezni valóm. A maximumot kihoztam magamból a mezőny egyik legerősebb játékosával szemben. Egyértelműen pozitív löketet adott ez a pár nap a folytatásra, alig várom már az újabb állomását a versenysorozatnak. Júniusban majd Csehországba utazunk, ahol talán még erősebb mezőny lesz. Kiváló felkészülési alkalom lesz a korosztályos Eb előtt." A Vila Real-i versenyen a másik szakágban, a magyar lányok szombaton lépnek majd először asztalhoz. További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.