UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2021-05-16 08:56

A vírushelyzet ellenére jó szezont futottak a DVSC Kézilabda Akadémia korosztályos csapatai

Fontos pillanat volt a magyar utánpótlás kézilabdázás életében 2020. január elseje, amikor hat különböző csapat kapta meg az „államilag elismert sportakadémia” elnevezést. A hat helyszín egyike Debrecen városa, ahol a DVSC Kézilabda Akadémia kezdte meg működését a tavalyi év elején.

Az elitképzésben résztvevő 15 és 19 év közötti debreceni kézilabdázók a pandémia okozta nehézségek ellenére sikeresen szerepeltek a nemrég véget ért évadban, a leányok remek teljesítményéhez pedig az akadémiai körülmények is hozzájárultak. „Nagyon motiváltan vágtunk bele a munkába; rengeteg új infrastruktúrális fejlesztés történt a tavalyi évben, javultak a környezeti adottságok és a szakmai stáb is bővült. Minden feltétel adott ahhoz, hogy minél jobb minőségű munkát tudjunk végezni” – kezdi Márián Blanka, a serdülőcsapat edzője. Győrvári Viktor, aki az NB II-es felnőtt tartalékgárdát és az ifiket vezeti, hasonlóan gondolkodik a megújulásról. „Az a struktúra, amivel korábban dolgoztunk, gyökeresen nem változott meg, az edzések száma például nem változott. Most viszont sokkal biztosabb anyagi hátterünk van, a gyerekek is rengeteg olyan kiegészítőhöz jutnak, amihez korábban nem; mindenképpen jobb most a helyzetünk.”

Fodor Veronika (16)  akcióban. Forrás: DVSC Kézilabda Akadémia
Fodor Veronika (16) akcióban. Forrás: DVSC Kézilabda Akadémia
Bár Kelet-Magyarországon egyedülálló képzést kínálnak, a város kézilabdája egyelőre nehezen veszi fel a kesztyűt a győri vagy a fővárosi társakkal. Ettől függetlenül azért dolgoznak, hogy minél vonzóbb legyen a helyszín a fiatal sportolók számára. „Több tényező is közre játszhat az akadémia kiválasztásánál a fiatal sportolók esetében. Ami viszont gyakran a sportolás mögé szorul, az a tanulás fontossága, ami egyből felértékelődik, ha nem jön be a pályán a kézilabdázó számítása, vagy egy szerencsétlen sérülés történik. Ebből a szempontból Debrecen megfelelő környezet, hiszen egyetemvárosról beszélünk” – magyarázza Márián. A Debreceni Kézilabda Akadémián fókuszban az adott korosztályok megfelelő sportági képzése van. Esetükben azonban nem csak a folyamat, a végkifejlet is hangsúlyos. „Igenis fontos a gyerekeknek, hogy odakerüljenek egy négyes döntőbe, sikerrel vívják meg a rangadókat, legyen eredménye a befektetett munkának. Nálunk a játékosnevelésen van a hangsúly, arra vagyunk büszkék, ha válogatottba, első osztályba kerülnek az akadémiánkról” – emeli ki az alapelveket Győrvári. Sorozatban másodjára maradtak befejezés nélkül az utánpótlás-bajnokságok, miután a szövetség április végén lefújta a 2020/21-es évadot. A Debreceni Kézilabda Akadémia csapatai a vírushelyzet ellenére kiválóan teljesítettek: az ifi és a serdülő bajnokságban is második helyen álltak tavasszal, tulajdonképpen különversenyt futva a Ferencvárossal. A felnőtt NB I-ben is pályára léphetett az ifi csapat idei legeredményesebb tagja, a 16 éves Csernyánszki Liliána, aki a nagyok között sem maradt adós a gólokkal. „Remek érzés ilyen fiatalon tagja lenni a felnőttcsapatnak, próbálom meghálálni a bizalmat, amit kapok – meséli lelkesen Lili. – Emlékszem az első alkalomra, amikor pályára kerültem az élvonalban, óriási élmény volt. Az utánpótláshoz képest jóval nagyobb a lendület, keményebben kell védekezni, de ezek olyan kihívások, amiket meg kell ugrani.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.