UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2021-05-19 17:48

Jégkorong: pont a szezon sava-borsa maradt ki az ifjúsági válogatott szezonjából

Ahogyan tavaly, úgy az idén is törölte a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) az U18-s korosztály világbajnokságát. A válogatott szövetségi edzőjével, Svasznek Bencével beszélgettünk.

Nehéz két évadot tudhat maga mögött az ifjúsági, vagyis U18-as jégkorong-válogatott, ugyanis a rendre áprilisban zajló korosztályos világbajnokságot tavaly és az idén is törölte a nemzetközi szövetség. Így be kellett érnie a csapatnak az összetartásokkal és az egyetlen, nemrégiben – egyébként magyar szempontból második hellyel – véget ért ausztriai Négy Nemzet-tornával. Svasznek Bence vezetőedzőnek mégis akadnak pozitív tapasztalatai.

Az U18-as válogatottnak az idén sem rendeznek vb-t Forrás: MJSZ
Az U18-as válogatottnak az idén sem rendeznek vb-t Forrás: MJSZ
„Úgy gondolom, hogy ígéretes ez a társaság, vannak kiemelkedően tehetséges srácok, együtt pedig egy jó masszát alkotnak – kezdte az Utánpótlássportnak a 2008-as szapporói csodában még játékosként részes szakvezető. – Öröm velük dolgozni, nagyon szorgalmasak, az edzéseken tapasztalt hozzáállás pedig a nemzetközi tornán is visszaköszönt.” A tréner kitért rá, hogy nagyon rossz most a játékosoknak és a szakmai stábnak, hiszen éppen az egésznek a sava-borsa marad ki a programból. De abban bízik, hogy azért nagy törést senkiben nem okoznak a törlések. Azzal kapcsolatban viszont nemrégiben aggódva nyilatkozott, hogy a keret játékosai nem kapnak megfelelő mennyiségű játékidőt a hazai élvonalban, az Erste Ligában. Természetesen megkérdeztük Svaszneket erről is. „Nem mindegy, hogy hol fejlődnek a játékosaink. Az osztrákok és a szlovének az Alpesi Ligában versenyeztetik a hasonló korú játékosaikat, s bár most még eredményesek voltunk, látni kell, hogy ha nem változtatunk, le fognak hagyni bennünket. Úgy gondolom, hogy lesznek olyan klubok, akik bátran fognak a fiatalokhoz nyúlni, és olyanok is, amelyek, bár vannak tehetséges saját nevelésű játékosaik, a rutinosabb légiósokat preferálják majd. Minden évben akad hat-hét-nyolc ifjúsági korú hokisunk, akit lehetne használni a felnőttek között, remélem, a következő évadban a csapatok tettekkel igazolják ezt az állítást.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.