UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-05-20 08:53

Kosárlabda: a Toman-lányok remek összhangja bajnoki címet eredményezett a Csatának

Nemrégiben a Toman nővérek vezérletével nyerték meg a Vasas elleni országos bajnoki finálét a Csata DSE az egész évadban veretlen kadét leány kosarasai.

A leány kadét kosárlabda-bajnokság budapesti, nyolccsapatos országos döntőjének fináléját a Csata DSE és a Vasas Akadémia együttese játszotta a Zsíros Tibor Csarnokban. A mérkőzést magabiztosan, 80-59-re nyerte a Csata, így a 2019-es szekszárdi siker után újra az ő játékosaik nyakába kerültek az aranyérmek. A legfontosabb meccsen a győztes csapat legjobbja a három Toman lány volt. A 16 éves Petra 34 ponttal a mezőny legeredményesebbjeként zárt, kiérdemelve ezzel az MVP-címet is. Az egy évvel fiatalabb ikertestvérei közül Dóra 12 ponttal, míg Réka 11-gyel járult hozzá a diadalhoz. „Felemelő érzés, hogy mindhárman ilyen jó teljesítményt nyújtottunk a legfontosabb pillanatban – nyilatkozta a korosztálya legtehetségesebbjeként számon tartott Petra. Nagyon büszke vagyok arra, hogy együtt értük el ezt a bajnoki címet. A személyes sikereim mellett legalább annyira örülök a testvéreim nagyszerű játékának is. Mindig motiváljuk egymást, és folyamatosan fejlődésre sarkalljuk a másikat. De természetesen nemcsak hármunknak, hanem az egész csapatnak köszönhető a győzelem, mindenki kivette a részét belőle, és alaposan megdolgozott érte.”

A közösen kadétbajnok Toman-lányok, balról: Réka, Petra és Dóra Fotó: Bodrogi Tamás
A közösen kadétbajnok Toman-lányok, balról: Réka, Petra és Dóra Fotó: Bodrogi Tamás
A 188 centiméter magas Petra az elmúlt évadban már a felnőtteket között fejlődhetett az NB I A csoportjában. A „nagyok” között összeszedett tudást pedig saját korosztályában is sikerült kamatoztatnia. A legidősebb Toman-lány mellett a szintén U16-os válogatott Dóra is a legjobb formáját hozta. „Alig vártuk, hogy két év után végre bizonyíthassunk. Remek formában ment a játék mindannyiunknak. Az pedig csak hab a tortán, hogy a bajnoki cím mellé mi lettünk hárman a döntő legjobbjai. Otthon, a családunkban mindenki nagyon örült a sikerünknek, a győzelem után pedig nálunk tartottuk a csapatünneplést is. Petra az idén már játszhatott a felnőtt között, emiatt is az egyik nagy álmom, hogy egyszer majd mindhárman ott lehessünk az élvonalban.” Az egész évadban veretlen Csata győzelméből Réka szintén oroszlánrészt vállalt. A döntő hétvégéjén 10,7 pontot átlagolt találkozónként. „Kimondottan jól játszunk együtt, nagyszerűen megértjük egymást, akár félszavakból is. Soha nem voltunk köztünk rivalizálás, mindig segítjük azt, akinek közülünk esetleg kevésbé megy. Ha egyszerre hárman vagyunk a pályán, azonnal megtaláljuk az összhangot, és gyakran előfordul, hogy éppen akkor megy a legjobban a csapatnak is.” A Csata NB I A csoportos csapatának vezetőedzője, Tursics Krisztián szerint mindhárom lánynak a saját útját kell járnia a hosszútávú fejlődésük érdekében. „Teljesen különböző karakterek, más típusú játékosok, mi több más posztokon is fognak játszani. Ám az elmondható, hogy valamennyien rendkívül tehetségesek, és adottságaikat illetően mindenük megvan, hogy profi felnőtt játékosokká váljanak. Petra generációja legnagyob tehetsége, ebben az évadban pedig már a legjobbak között is bizonyított a felnőttben. Ha a két fiatalabb testvér, Dóra és Réka is ezen az úton halad tovább, idővel ők is csatlakozhatnak az elsőcsapathoz." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.