UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-05-21 14:10

Kosárlabda: meglepetésre két korosztályos országos döntőben is a legjobb ötben zártak a ZTE ígéretei

A Zalakerámia ZTE KK fiatal kosarasai remek évadot produkálva a serdülő fiúk között bravúrt végrehajtva egészen a döntőig meneteltek, és bajnoki ezüstéremmel zártak. Emellett pedig a kadétok mezőnyében is ott volt a legjobbak között, végül az ötödik helyen végeztek.

A közelmúltban lezajlottak a fiúk között a serdülő- és a kadét országos kosárlabda-bajnokság nyolccsapatos döntői. Amellett, hogy mindkét korosztályban a Vasas lett a bajnok, akadt még legalább egy közös dolog a két tornában. A Zalakerámia ZTE ígéretei mindkét korosztályban az első ötbe tartoztak. Május elején a serdülők kezdték a sort a nyolcas döntőben, akik a két győzelemnek köszönhetően a fináléig jutottak, ahol a Vasas elleni vereség után ezüstérmesek lettek. Ezután a kadétok következtek, akik csak a későbbi győztes pasarétiektől kaptak ki a negyeddöntőben, nekik az ötödik hellyel be kellett érniük, ez viszont az előzetes esélyekhez képest így is túlteljesítésnek számít. A sikerek kapcsán a klub utánpótlás-szakágvezetőjét, Kovács Lászlót kérdeztük.

A ZTE serdülői nagy csatában 66-64-re verték az NKA Pécset az elődöntőben Forrás: MKOSZ
A ZTE serdülői nagy csatában 66-64-re verték az NKA Pécset az elődöntőben Forrás: MKOSZ
„Úgy érzem, már előző évben is hasonló eredményeket érhettünk volna el, ha nem szól közbe a járványhelyzet, és nem kell lefújni a bajnokságokat véglegesen. Egyébként ez az elmúlt hatév tervszerű építkezésének a gyümölcse. Akkor kezdtük el a munkát a jelenlegi szakmai gárdával, mostanra kijelenthető, kiforrta magát a szakmai koncepció, és tudunk hosszútávon gondolkodni. Szerencsére ezt a munkát pedig az eredmények is visszaigazolják." A zalaegerszegi serdülő csapatok az elmúlt négy évben rendre az országos döntőben szerepelnek, a mostanit megelőző legutóbbi két alkalommal (2018 és 2019) az ötödik és a hatodik helyen végeztek. „Összességében egyértelműen a várakozáson felül teljesítettek a csapataink. A serdülők és a kadétok között is a Vasas kiemelkedik, de mögöttük rendkívül sűrű a mezőny. Az U14-esek nagyon megérdemelték ezt a sikert, mivel nagyon nehéz évadon vannak túl. A koronavírus-járvány komolyan sújtott minket több szempontból. Az edzéslehetőségeink lecsökkentek az iskolai tornatermek bezárásával, és az edzéshiány pedig sérüléshullámot is eredményezett a bajnokság közepén nálunk. Ám szerencsére sikerült kilábalni minden nehézségből, ez az ezüstérem úgy hiszem, mindenért kárpótol." A serdülők után a ZTE kadét fiúi is kitettek magukért. Esetükben már az országos döntőbe jutás is óriási bravúr volt, mivel a papíron leggyengébb, zöld rájátszás csoportból verekedték be magukat a budapesti eseményre. A playoff négyesük megnyerése után az Atomerőmű és a Kaposvár felülmúlásával egészen a legjobb nyolcig meneteltek. Az U16-os zalai reménységek ezzel 2017 után játszottak újra az ob-döntőben. Az évadzáró viadalon a ZTE játékosai a legjobb nyolc között ugyan alulmaradtak a Vasassal szemben, de a Zsíros Akadémia és a Dombóvár legyőzésével végül az ötödik hely lett az övék. „A fent említett hátráltató tényezők az idősebbeknél is előfordultak sajnos. De ezt összeszedett, fegyelmezett csapatmunkával képesek voltunk kompenzálni. A Paks elleni keresztjáték párharc idején, amikor az első meccset elbuktuk 94-81-re, nem gondoltam volna, hogy végül ilyen eredményes szezont zárunk. A döntő hétvégéjén kizárólag a Vasas együttesével nem bírtunk, viszont a vereség után remekül talpra álltak a fiúk, és bizonyították az ötödik hely megszerzésével, hogy nem véletlenül kerültek a legjobbak közé." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.