UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2021-05-21 15:41

Úszás: munkából juniorvilágcsúcs – Kós Hubert ismét robbantott 200 m vegyesen

Szerdán junior-világrekordot úszott, csütörtökön pedig egy kis rutin és erő hiányzott a 18 éves Kós Hubertnek a felnőtt Európa-bajnoki dobogóhoz 200 m vegyesen.

Már a Duna Arénában zajló felnőtt úszó Európa-bajnokság rajtja előtt is sejthető volt, hogy ha lesz utánpótláskorú versenyző, aki képes beleszólni a nagyok dolgába, az bizony Kós Hubert lesz. Az UTE 18 éves versenyzője az előfutamból még „csak” ötödikként lépett tovább, az esti középdöntőben viszont mindenkit elkápráztatott: 1:56.99-es idővel junior-világrekordot úszott. Ezek után természetesen mindenkinek megjött az étvágya – akadt olyan szakértő, aki Kós mellett a szintén remek formát mutató Cseh Lászlót is a dobogóra várta a csütörtöki fináléban. A magyar érmek azonban ebben a számban egyelőre elmaradtak, Cseh a negyedik, Kós pedig az ötödik, azaz pontszerző helyen végzett (1:58.12), s ez utánpótláskorú versenyző esetében feltétlenül megsüvegelendő.

Kós Hubert junior-világcsúcsával ismét nagyot robbantott 200 m vegyesen Forrás: Magyar Úszó Szövetség
Kós Hubert junior-világcsúcsával ismét nagyot robbantott 200 m vegyesen Forrás: Magyar Úszó Szövetség
„Vártuk nagyon a versenyt mert úgy gondoltuk, jó lenne döntőt úszni, csak azt sajnáljuk egy kicsit, hogy ott jött ki az a bizonyos juniorvilágcsúcs – nyilatkozta az Utánpótlássportnak Kós edzője, Magyarovits Zoltán, aki kitért az egyes futamokra is. – Az elsőn, az előfutamban a mellúszást úgymond elkaparta, ezért a gyors sem úgy jött ki, ahogyan kellett volna. Délutánra sikerült ezt jól összerakni, szép hosszú tempókkal úszott. A döntőben a tempószámok hasonlóképpen rendben voltak, ez pedig azt jelzi, hogy erősödni kell. Ugyanis a világversenyeken háromszor kell leúszni ezt a számot, és ehhez elengedhetetlen a rutin is, amit edzésen nem lehet begyakorolni.” Összességében az elmúlt két napban látott produkció biztató, már csak azért is, mert a csúcsformát az olimpiára tartogatják. „Nyilván volt egy kis formába hozás az Eb-t megelőző héten, előtte viszont a kéthetes tenerifei edzőtábort kőkeményen végignyomtuk. Mindenképpen biztatónak tartom ezt a szereplés az olimpia szempontjából, akkor szintén a döntőbe kerülés lesz a cél. És azt se felejtsük el, hogy Hubi még juniorkorú, lesz egy utánpótlásvébéje is a nyár végén. A korosztályából pedig senki nem úszott jobbat, mint ő.” Kós szombaton 100 m pillangón úszik még az Európa-bajnokságon. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.