UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-05-23 20:38

Birkózás: a 67 kilós kötöttfogású Váncza István U23-as Európa-bajnok lett Szkopjéban

A kötöttfogású 67 kilogrammos birkózó Váncza István aranyérmet, míg Lévai Tamás ezüstérmet szerzett a szkopjei U23-as Európa-bajnokság záró napján.

Eseménydús záró napon vannak túl a magyar birkózók a szkopjei U23-as Európa-bajnokságon. A kötöttfogásúak küzdelmében Váncza István (67 kg) és Lévai Tamás (82 kg) is az aranyéremért küzdött a vasárnapi fináléban. Először Váncza döntője következett a 67 kilogrammosok között. Az első menetben a junior vb-bronzérmes magyar versenyző taktikusan kivédekezte a lenti helyzetet, minek következtében a török ellenfele, Kadir Kamal nem tudott komoly pontértékű akciót indítani. Ezt követően a második menetben – az elődöntőhöz hasonlóan – véres harc alakult ki. Vánczának ismét felszakadt a bőr az arcán, így többször ápolni is kellett, ám ez sem törte meg a lendületét, és a kényszerszünetek ellenére is sikerült a magyar fiúnak 2-0-s hátrányból remek emeléssel fordítani, ezzel pedig 2-2-re, később szerzett ponttal ő nyert. A Ferencváros birkózója a diadalával megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét Szkopjéban.

Néhány héttel ezelőtt még mindkét oldalon törött bordákkal lábadozott Váncza István Forrás. UWW
Néhány héttel ezelőtt még mindkét oldalon törött bordákkal lábadozott Váncza István Forrás. UWW
Váncza után nem sokkal jöhetett a nap másik magyar aranyvárományosa, Lévai Tamás. A Budapesti Honvéd 82 kilóban vitézkedő sportolója az orosz Samil Ozsajevvel találta szembe magát a végső győzelemért. Lévai a junior Eb-arany és a két évvel ezelőtti U23-as Eb-bronz után az aranyéremért lépett szőnyegre, azonban végül be kellett érnie a második hellyel. Tamás nagyot küzdött, de riválisa lentről megcsinálta rajta az akciót, míg neki nem sikerült. A magyar fiatal a hajrában gyakorlatilag mindent megpróbált, ám Ozsajev a mai napon leküzdhetetlen akadályt jelentett. Lévai összességében remek Eb-t tudhat maga mögött, hiszen szombaton két sima győzelem után a felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes grúz Rikadzét is megverte, akit korábban még nem sikerült legyőznie. A két aranycsata mellett a Kecskeméti Krisztián és Kajtán Olivér a bronzért lépett szőnyegre vasárnap. Kecskeméti jól kezdett a maga ütközetében, stabilan állt a lábán, lentről meg is pörgette fehérorosz Pribilszkit, ezt követően kitűnően kivédekezte a riválisa próbálkozásait, és 3-1-re is vezetett a 60 kilogrammosok bronzmérkőzésén. Az utolsó percek azonban nagyon rosszul alakultak Krisztiánnak, a bíró fejelésért megintette őt, ami miatt 3-3-ra módosult az állás, amivel már a belarusz vezetett. Ez pedig a végeredményt is jelentette további pontot érő akció híján, így a ceglédi versenyző az ötödik helyen végzett. A 72 kilós Kajtán a vigaszágról próbálkozott, de ő sem nem járt szerencsével. A BVSC-Zugló tehetségét a német színekben induló Ibaev kétvállra fektetve, tussal győzte le. A magyar válogatott összesen egy arany-, két-két ezüst- és bronzéremmel zárta a szkopjei U23-as Európa-bajnokságot.

A magyar versenyzők mérkőzései: Selejtezők: 60 kg: Kecskeméti Krisztián – Irakli Dzimisztarisvili (grúz) 12-6 67 kg: Váncza István – Aker Al Obidi (osztrák) /Váncza mérkőzés nélkül nyert./ Nyolcaddöntők: 72 kg: Kajtán Olivér – Pintér Áron (szerbiai) 9-0 82 kg: Lévai Tamás – Dimitriosz Companudisz (görög) tus 3-0-nál 97 kg: Érsek Róbert – Marijan Marinov (bolgár) leléptetés 8-1-nél Negyeddöntők: 60 kg: Kecskeméti Krisztián - Vitalie Eriomenco (moldovai) 7-1 67 kg: Váncza István - Snjoyan (francia) /Váncza mérkőzés nélkül nyert./ 72 kg: Andrij Kulik (ukrán) - Kajtán Olivér 8-0 82 kg: Lévai Tamás - Sebastian Petrac (horvát) 10-2 97 kg: Michail Joszifidisz (görög) - Érsek Róbert tus 5-3-nál Elődöntők: 60 kg: Igor Kurocskin (ukrán) - Kecskeméti Krisztián 5-2 67 kg: Váncza István - Hasrat Jafarov (azeri) 4-3 82 kg: Lévai Tamás - Ajvengo Rikadze (grúz) 2-1 Vigaszági mérkőzés: 72 kg: Idris Ibaev (német) - Kajtán Olivér tus 4-0-nál Bronzmérkőzés: 60 kg: Vladiszlav Pribilszki (fehérorosz) - Kecskeméti Krisztián '3-3 (később szerzett ponttal) Döntő mérkőzések: 67 kg: Váncza István - Kadir Kamal (török) '2-2 (később szerzett ponttal) 82 kg: Lévai Tamás - Samil Ozsajev (orosz) 1-3

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.