UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2021-05-23 17:37

Hatalmas projektbe vág bele a hazai szövetség az Úszónemzet Program elindításával

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az SzPress hírszolgálatnak nyilatkozott a hazai szövetség állami támogatással megvalósuló nagyszabású projektjéről, az Úszónemzet Programról.

Az úszószövetség állami támogatással mérföldköves vállalással, az Úszónemzet Program elindításával kívánja erősíteni a hazai bázisát.

Forrás: MÚSZ
Forrás: MÚSZ
„Valóban összehasonlíthatatlanul jobbak a mostani lehetőségek, és ez minden úszásnemben és minden korosztály versenyein érezteti a hatását – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, olimpiai világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó. – Olyan uszodákról versenyzői éveikben csak álmodoztunk, amilyen a 2017-ben felavatott Duna Aréna, amelyet változatlanul a világ egyik legkorszerűbb és leginkább sportolóbarát versenyszínhelyeként emlegetnek. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a közelmúltban többek között Debrecenben, Hódmezővásárhelyen, Sopronban, Szegeden, Győrben, Kaposváron, és Zalaegerszegen adtak át olyan modern uszodákat, amelyekben sokszorosára növekedett az a vízfelület, és ez nem csupán a versenysportot, hanem az utánpótlásnevelést, a jövő bajnokainak a fejlődését szolgálja. Ezzel együtt közel 30 tanuszoda nyitotta meg a kapuját, amit európai összehasonlításban akár egyedülállónak is nevezhetünk. Még találgatni sem tudom, hogy mennyivel lettünk volna jobbak harminc évvel ezelőtt, ha nekünk is megadatnak a mai lehetőségek.” A sportállamtitkár szerint a jövőben még nagyobb szükség lehet az új uszodai létesítmények átadására és a régiek felújítására. Mert a fiatalok számára igenis vonzóvá kell tenni a sportágat.  „Olyan világot élünk, amikor a fiatalok sport iránti érdeklődését egyre nehezebb fenntartani. Sokan gondolják úgy, hogy a versenysport túl sok energiájukat és idejüket köti le, így a karrierépítésük is akadályokba ütközhet. Ez a tendencia a kifejezetten munkaigényes úszásban is jól megfigyelhető. Ezért is elismerésre méltó a hazai úszósport vezetőinek előre tekintő és jól kimunkált kezdeményezése, amely a magyar kormány támogatásával hosszútávú megoldást jelenthet. A szeptemberben bemutatkozó Úszónemzet Programnak köszönhetően 2026-ig országosan 200-250 ezerrel növekedhet azoknak a száma – korra, nemre, és a lakóhelyükre való tekintet nélkül –, akik megtanulhatnak úszni, és aztán rendszeresen látogatják az uszodákat.  Az Úszónemzet Program az állami tulajdonú uszodákban, a MUSZ által minősített oktatók bevonásával indul el. Az úgynevezett tesztidőszakban 3200 gyerek – nagycsoportos óvodások és első-második osztályos általános iskolások – kapcsolódik be a programba, jövő februártól viszont 25 ezerrel emelkedhet a résztvevők száma. Nem túlzás azt mondani, hogy a szövetség óriáscsizmába lépve folytatja a jövőbe vezető útját.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.