UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-05-24 19:30

Kosárlabda: a Csata DSE a kadétok után a juniorok között is aranyérmet nyert

A kadétbajnoki cím után a junior leány kosarasok között is a Csata DSE lett az aranyérmes, miután fordulatos mérkőzésen a Szekszárdot győzte le a vasárnapi fináléban a Pasaréti Sportcentrumban.

Vasárnap játszották az U18-as leány kosárlabda-bajnokság országos döntőjének helyosztóit a Vasas Pasaréti Sportcentrumában. Két sima mérkőzés mellett a másik kettő találkozó az utolsó pillanatig izgalmasan alakult. A sort a hetedik helyért zajló küzdelemmel kezdték a csapatok. A házigazda Vasas Akadémia/B csapata a BEAC-Újbuda KA együttesével találkozott, az Örsi Kata Anna (13 pont), valamint Kádár Orsolya (15 pont) vezette piros-kék csapat az első negyedben nyolc pontos előnyre tett szert, majd a harmadik játékrészre ezt a különbséget közel húszpontra hizlalta, ami végül elegendőnek is bizonyult a győzelem megszerzéséhez (57–37). A BEAC oldalán Katona Boglárka volt a legeredményesebb tíz pontjával, ám a hetedik hely megszerzéséhez most ez is kevés volt. Ezt követően az ötödik helyért vívott ütközet sokkal fordulatosabban zajlott a Zsíros Tibor Akadémia és DVTK Akadémia között. A találkozón hatalmas hullámzásokat élhettek át a felek.  Az első negyed egyértelműen a miskolciaké volt elsősorban az összesen 26 pontig jutó Csoma Petra révén (9–16). A második etap feltámadt a Zsíros Akadémia a remek napot kifogó Tatár Hanna Anikó (21 pont) és Gallyas Andrea Erika (18 pont) vezérletével, így a nagyszünetben a fővárosiak vezettek hét ponttal (41–34), majd még a harmadik tíz perc után is volt négy pont előnye a fővárosiaknak (59–55). A véghajrára azonban – keretes szerkezetet adva a mérkőzésnek – a DVTK újra átvette a kezdeményezést, minek következtében végül Magyar Gergely piros-fehér együttese diadalmaskodott (67–72). Mindezek után jöhetett a bronzmérkőzés a hazai parkettán szereplő Vasas Akadémia/A és az NKA Pécs együttesei között. Az elődöntő kudarca után a mecsekieknek sikerült jobban motiválniuk magukat, hiszen az első játékrészben kiválóan kezdtek. Az NKA Pécs tíz perc utáni 21–10-es előnyéből Habling Lara (21 pont), Olawuyi Adenike Olayemi (16 pont) és Laczkó Sára (14 pont) is oroszlánrészt vállalt, mindez pedig a mérkőzés végkimenetelét is meghatározta. A Vasas játékosai a torna All-Star ötösébe is bekerülő Kuncz Petra Laura (15 pont) vezérletével igyekeztek zárkózni, azonban a pasarétiek valamennyi visszakapaszkodási próbálkozását elhárították a pécsi lányok, akik ezzel felállhattak az országos bajnoki dobogó harmadik fokára (50–68).

A Csatának sikerült visszavágnia a Szekszárdnak a két évvel ezelőtti vereségért Forrás: MKOSZ
A Csatának sikerült visszavágnia a Szekszárdnak a két évvel ezelőtti vereségért Forrás: MKOSZ
Végül következhetett a várva várt finálé a korosztály két legjobb csapata, a Csata DSE és az Atomerőmű-KSC Szekszárd részvételével. A 2003-as születésű korosztály döntőjében a Bódi Ferenc irányításával menetelő Csata a két évvel ezelőtti kadét aranycsatában elszenvedett, egyetlen pontos vereségért szeretett volna visszavágni a dél-dunántúliaknak. Ugyanakkor mindezt nem sikerült a legjobban megalapozni, hiszen a mérkőzés első tizenöt percében egyértelműen Harsányi Mária tanítványai, a szekszárdiak domináltak. A második negyed közepén már 13 ponttal is vezettek a Tolna megyeiek elsősorban Miklós Melinda (23 pont) és Németh Lili (15 pont) kosarainak köszönhetően. A következő másfél negyedet viszont minden kétséget kizáróan a fővárosiak uralták. A finálé MVP-jének is megválasztott Gyöngyösi Janka (21 pont) vette hátára a Csata gárdáját, emellett Balogh Liza és Rakita Lili is fontos pontokkal (12–12) járult hozzá a fordításhoz, így a harmadik negyed végét jelentő dudaszó pillanatában már 47–56-ra már a Csata állt jobban. Az utolsó szakaszban mindent bevetettek a szekszárdiak, több alkalommal is felzárkóztak hat pontos különbségre, de komolyan már nem voltak képesek veszélyeztetni a Csata DSE újabb bajnoki aranyérmet (65–70). Ezzel a kadétdiadal után két héttel, a junior leányok elsőségét is bezsebelte a budapesti egyesület. Az ezüstérmes Szekszárd edzője, Harsányi Mária felemás érzésekkel értékelt a finálé után. „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem az aranyért jöttünk, sajnálom, hogy nem sikerült bajnoki címet szereznünk. Voltak faultproblémáink a találkozó elején, kezdő játékosok gyűjtöttek be személyiket, és sajnos a padunk azért rövidebb, mint a Csatának. Ez megtörte a lendületünket, ellenfelünk pedig kihasználta ezt a ziccert. Sajnálom, hogy csak ezüstöt viszünk haza, de a szekszárdi kosárlabda életében ez mindenképp nagy eredmény, hiszen először játszott döntőt csapatunk. Gratulálok a Csatának a győzelemhez!" A juniorbajnok Csata trénere, Bódi Ferenc örömittasan nyilatkozott a győzelmet követően. Nagyon hullámzó volt az egész döntőnk, de sokat dolgoztunk menet közben is azon, hogy ne énekeljék ki a sajtot a szánkból. Hatalmas tartás van ezekben a lányokban, amit ezen a három napon is bizonyítottak, büszke vagyok a gyerekeimre! Természetesen nem úgy terveztünk, hogy hirtelen komoly hátrányba kerülünk, de tudtunk reagálni, és teljesen megérdemelten nyertünk. Még egyszer gratulálok a csapatnak, le a kalappal mindenki előtt! Természetesen gratulálok a Szekszárdnak is az ezüstéremhez, méltó ellenfeleink voltak!"

A ZÁRÓ NAP EREDMÉNYEI: A 7. helyért: Vasas Akadémia/B - BEAC-Újbuda KA/A 57-37 Az 5. helyért: Zsíros Akadémia Kőbánya - DVTK Akadémia 67-72 A 3. helyért: Vasas Akadémia/A - NKA Pécs 50-68 Döntő: Atomerőmű-KSC Szekszárd - Csata DSE 65-70 A torna All-Star csapata: Kuncz Petra Laura (Vasas Akadémia/A) Olawuyi Adenike Olayemi (NKA Pécs) Németh Lili (Atomerőmű-KSC Szekszárd) Gyöngyösi Janka (Csata DSE) Toman Petra (Csata DSE) A döntő MVP-je: Gyöngyösi Janka (Csata DSE) A torna végeredménye: 1. Csata DSE 2. Atomerőmű-KSC Szekszárd 3. NKA Pécs 4. Vasas Akadémia/A 5. DVTK Akadémia 6. Zsíros Akadémia Kőbánya 7. Vasas Akadémia/B 8. BEAC-Újbuda KA/A

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.