UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2021-05-24 09:04

Úszás: juniorvilágcsúcs, ezüstérem és hét utánpótláskorú – véget ért a budapesti felnőtt Eb

Bár a legfontosabb nyári versenyek (junior Eb, junior-vb, esetleg olimpia) még előttünk állnak, a budapesti felnőtt úszó Európa-bajnokságon is kitűnően szerepeltek az utánpótláskorú versenyzők. Elég, ha Kós Hubert junior-világrekordjára, vagy Veres Laura váltóezüstjére gondolunk.

A magyar rendezésű úszóvilágversenyek az elmúlt években szervezési oldalról is rendre nagy sikert hoztak, ez az első visszajelzések alapján az idén sem volt másképpen. Pedig a koronavírus-járvány miatt talán minden eddiginél nagyobb kihívás előtt állt a szervezőcsapat. A margitszigeti „óriásibuborék” remekül vizsgázott, az elhanyagolhatóan kevés pozitív minta nem veszélyeztette a verseny lebonyolítását, így a magyar válogatott is hozhatta a már-már szokásos színvonalat: öt arany-, három ezüst-, négy bronzérem – ezzel pedig az éremtáblázat negyedik helyén zárt a Duna Arénában. Egyedül a nézők hiányoztak, ám a jelenlegi helyzetben valószínűleg (még hónapokkal ezelőtt) az egyetlen helyes döntést hozta meg a szervezőbizottság azzal, hogy zárt kapussá nyilvánította az eseményt.

Kós Hubert a juniorvilágcsúcs után Forrás: Magyar Úszó Szövetség
Kós Hubert a juniorvilágcsúcs után Forrás: Magyar Úszó Szövetség
S persze így is sokaknak emlékezetes marad Kós Hubert teljesítménye, akit már a kontinensverseny előtt is a hazai úszósport egyik legígéretesebbjének tartottak, most – biztos, ami biztos – rátett még egy lapáttal. A fő számában, 200 m vegyesen az előfutamból magabiztosan lépett tovább, a középdöntőben pedig akkora junior-világcsúcsot úszott (1:56.99), hogy a másnapi döntőben mindenki az első helyre, de legalább a dobogóra várta. Az éremszerzés viszont egyelőre – edzője szerint a rutintalanság és az erő hiánya miatt – elmaradt, az ötödik lett, ám az ő szereplésével kapcsolatban remélhetőleg mindenki a rekordra emlékszik majd, pláne, ha Tokióban is meglesz az áhított döntő. Az UTE 18 éves versenyzője úszott még 100 m pillangón is, ám az előfutamban Milák Kristóf és Szabó Szebasztián mögött végzett, így nem jutott tovább.
Veres Laura (jobbra) és az ezüstérmes váltó Fotó: Kovács Tamás/MTI
Veres Laura (jobbra) és az ezüstérmes váltó Fotó: Kovács Tamás/MTI
Az egyetlen érem – az utánpótláskorúak közül – a mindössze 15 esztendős Veres Laura nevéhez fűződik, aki a délelőtti és délutáni úszásával is kivette a részét a 4x200 m-es gyorsváltó ezüstérméből. Ráadásul a nagyszerűen teljesítő magyar váltóból (Veres mellett Jakabos Zsuzsanna, Fábián Fanni és Kapás Boglárka alkotta az egységet) is a második legjobb időt úszta (1:59.23), ezzel pedig erős produkcióval jelentkezett be Sós Csaba szövetségi kapitánynál az olimpiai keretbe. A gyulaiak fiatal versenyzője fő számában 200 m gyorson az előfutamban és a középdöntőben is, ám délutáni 1:59.50-es ideje nem volt elég a fináléba kerüléshez, a tizedik lett. A többiektől egyelőre kiugró siker nem érkezett a felnőttmezőnyben, de a teljesítményükre azért így sem lehetett panasz. A nyílt vízi váltóval bronzérmet nyert Betlehem Dávid (Balaton ÚK) 1500 m gyorson közel úszott a legjobbjához (15:18.18), ami a tizenkettedik helyre volt elég. Az érdi Csulák Lia szintén ezen a számon ugrott medencébe a Duna Arénában, s egyéni csúcsát megjavítva (16:44.64) ő is tizenkettedik lett. A szegedi Fábián Bettina 400 és 800 m gyorson is némileg elmaradt az eddigi legjobb idejétől, ám a 11., illetve 14. helyezés így is tisztes helytállásnak nevezhető. Nyirádi Réka (UTE) a kevésbé jól sikerült 100 m pillangó után 200 m háton remekül szerepelt: 2:10.44-es idejével simán középdöntős lett volna, ám pechére akadt nála két jobb magyar Burián Katalin és Szabó-Feltóthy Eszter személyében. A hódmezővásárhelyi Ugrai Panna hat számban is benevezett az Európa-bajnokságon, ám miután a nyitó napon egyéni rekordot döntött (59.77), és 21. lett 100 m pillangón, sérülés miatt hazautazott a versenyről. A biztató Európa-bajnoki szereplés után sűrű nyár vár az utánpótlásra. Júliusban junior Eb-t tartanak Rómában, aztán Kós Hubertnek (és esetleg Veres Laurának) következik a tokiói olimpia, augusztus végén pedig a kazanyi junior-világbajnokságon lehet megkoronázni a szezont. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.