UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2021-05-25 13:48

Sportlövészet: Mészáros Eszter junior Európa-bajnok!

A 18 éves Mészáros Eszter aranyérmet szerzett az eszéki junior Európa-bajnokság 50 méter puska összetett versenyszámában, míg a 19 esztendős Bajos Gitta az előkelő negyedik helyen zárt.

Kedden a három magyar lány közül kettő jutott be az 50 méter puska összetett versenyszám döntőjébe a sportlövők eszéki junior Európa-bajnokságán. A legjobb nyolc közé kerülésről a 20 éves Dénes Eszter kicsivel maradt le (1156 kör), a tizenegyedik helyen zárt az alapversenyben, a 19 esztendős Bajos Gitta viszont a második (1164 kör), a 18 éves Mészáros Eszter pedig a harmadik (1164 kör) legjobb eredménnyel lett finalista.

Mészáros Eszternek már arany-, ezüst- és bronzérme is van az eszéki junior Eb-n Forrás: ISSF
Mészáros Eszternek már arany-, ezüst- és bronzérme is van az eszéki junior Eb-n Forrás: ISSF
A döntőben a három testhelyzet mindegyikéből tizenöt lövést adtak le a fiatalok. Mészáros kezdett jobban a magyarok közül: a térdelő után a második volt – Bajos a hatodik helyen állt. A fekvőt követően Mészáros már több mint két körrel vezetett, Bajos pedig fellépett az ötödik pozícióba. A finálé vége természetesen bővelkedett az izgalmakban. Az álló testhelyzet hajrájában körvonalazódott, hogy Bajos számára a negyedik hely jelenti a még belátható „távolságot”, a komáromi kiválóság pedig meg is szerezte azt (430.6 kör). A harmadik helyen az orosz Alina Kizbullina szállt ki a döntőből,  az addig a második helyre csúszó Mészáros pedig az utolsó előtti lövésével egyetlen tizedes előnyre tett szert a spanyol Helena Arias Casalsszal szemben.
A dobogósok Forrás: ISSF
A dobogósok Forrás: ISSF
Az utolsó lövés döntött a junior Európa-bajnoki címről. Szerencsére, Mészáros igen visszafogott, 9.7-es (458.6 kör) találatát látván még megijedni sem volt ideje a magyar szurkolónak, mert szinte abban a pillanatban felvillant Casals „szétizgult” 7.6-ja is (456.4 kör). Mészáros Eszter junior Európa-bajnok lett! Szucsák László gödöllői tanítványának ez már a harmadik érme az eszéki korosztályos kontinensviadalon. Kezdésnek ezüstöt szerzett a légpuskások egyéni versenyében, majd Bajossal és Tóth Annával csapatban lett harmadik ugyanazon versenyszámban. A GEAC büszkesége minden bizonnyal nem bánta meg, hogy a saját korosztályában indult a horvátországi kontinensviadalon, hiszen olimpiai kvótásként alanyi jogon járt volna neki a felnőttmezőny, ő azonban meghagyta az ötkarikás kvalifikáció lehetőségét másnak is. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.