UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2021-05-26 12:11

Sportlövészet: Hammerl Soma korosztályos világcsúccsal junior Európa-bajnok!

A 19 éves Hammerl Soma parádés teljesítménnyel, a korosztálya valaha volt legjobb eredményét elérve lett junior Európa-bajnok a puskások 50 méteres összetett versenyszámában.

Az UTE 19 éves sportlövője, Hammerl Soma 1163 körrel első helyen jutott – még szerdán – az eszéki junior Európa-bajnokság 50 méter puska összetett versenyszámának döntőjébe, majd ott csütörtökön elképesztően kimagasló teljesítményt nyújtva, 464.8 körös döntős juniorvilágcsúccsal szerzett aranyérmet. A korosztály korábbi rekordját a cseh Filip Nepajchal tartotta 462.9 körrel még 2019-ből.

Hammerl Soma korosztályos világcsúccsal lett junior Európa-bajnok Forrás: ISSF
Hammerl Soma korosztályos világcsúccsal lett junior Európa-bajnok Forrás: ISSF
A szövetség beszámolója szerint Kissné Oroszi Edit tanítványa a térdelő sorozat végén még a harmadik helyen állt 153.9 körrel a két orosz, Matvej Potapov és Nyikita Turanov mögött. A magyar versenyző aztán az első öt fekvő testhelyzetben leadott lövés után már az élre állt. Fölényére jellemző, hogy a második öt lövésben 53.7 kört teljesített, és az álló sorozat előtt már 2.9 körös előnnyel vezetett (313.1) Potapov előtt. Hammerl az álló lövések során tovább növelte előnyét, és a végén 464.8 körrel győzött – a második helyen záró orosz Potapov 7.4 körrel lőtt kevesebbet nála „Elégedett vagyok – jelentette ki Hammerl a döntő után. – Ilyen kiemelkedő eredményre nem számítottam. Egy éremben reménykedtem a verseny előtt, de azt álmomban sem gondoltam, hogy junior világ- és Európa-csúccsal nyerek. Az álló sorozatban megnyugtató volt a nagy előny. Így nem izgultam, könnyebben át tudtam gondolni a lövéseket.” A világ- és Európa-bajnoki aranyérmes Joó Éva, valamint az olimpiai bajnok dr. Hammerl László fia – aki tavaly légpuskában lett junior Eb-győztes – ezzel a magyar küldöttség harmadik aranyérmét szerezte az eszéki Európa-bajnokságon. Szerdán ugyanebben a juniorversenyszámban a 18 éves Mészáros Eszter, előtte légpuskában Péni István lett kontinensbajnok. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.