UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-05-27 09:24

Birkózás: csütörtökön rajtol a serdülő Európa-bajnokság Szófiában

Csütörtökön Szófiában kezdetét veszi a serdülő birkózó Európa-bajnokság. A vasárnapig tartó kontinensviadalon a magyar válogatott 30 versenyzővel vág neki a küzdelmeknek. A három szakág szövetségi edzőjével, Kapuvári Gáborral, Szatmári Zsolttal és Bacsa Ferenccel beszélgettünk.

Az U15-ös Európa-bajnokságot a bolgár fővárosban a női birkózók nyitják a csütörtöki selejtező mérkőzésekkel. A szakág kapitányát, Kapuvári Gábort kérdeztük a felkészülésről, illetve az esélyekről. „Jól sikerült az egyhetes dunavarsányi edzőtábor, remekül szolgálta a felkészülést. A hazai reménységek most lépnek szerepelnek első alkalommal nemzetközi eseményen, így némileg a sötétben tapogatózunk az esélyeket illetően. Igyekeztünk alaposan felmérni az edzőtáborban a válogatott versenyzőket, hiszen a korábbi három versenyhez képest most csupán egyetlen válogatóverseny döntött az Eb-indulásról. Összességében rendkívül fiatal csapattal vágunk neki a küzdelmeknek, vannak 2008-as születésű indulóink, akik jövőre, vagy akár még két év múlva is indulhatnak a korosztályos Eb-n. Mindezek mellett bízom benne, hogy legalább két-három pontszerzés összejön” – nyilatkozta Kapuvári az Utánpótlássportnak.

Népes küldöttséggel vág neki az U15-ös Eb-nek a magyar válogatott Forrás: MBSZ
Népes küldöttséggel vág neki az U15-ös Eb-nek a magyar válogatott Forrás: MBSZ
Bacsa Ferenc, a kötöttfogásúak kapitánya hasonlóan nem szeretne merész jóslatokba bocsátkozni, viszont több versenyzőtől is jobb szereplést vár, netán a dobogó is elérhető. „Nem lesz egyszerű dolguk a versenyzőinknek a nemzetközi mezőnyben, hiába a győzelmek a hazai színtéren, nehéz megjósolni mire lehetnek képesek a nemzetközi megméretések híján. Egyébként sem az eredmény a prioritás még ebben a korcsoportban, de azért vannak kiemelkedő ígéreteink, akik sokra lehetnek képesek. Reménykedem benne, hogy Fige Levente, Tótok Péter és Józsa Attila is eljuthat egészen a pontszerző helyekig, akár az érmekig.” A szabadfogású fiúk fogásnemének vezetőedzője, Szatmári Zsolt szerint akadnak kiemelkedő versenyzőink, viszont a hazai tíz fős csapat inkább a nagyobb súlyokban lehet eredményes. „A legkönnyebb súlycsoportban Donkó Lehel menetelhet sokáig, továbbá Pőcze Bence és Cseh Balázs is esélyes lehet a dobogóra a nehezebb súlyokban, a pontszerző pozíció mindenképpen ott rejlik bennük. Nagyon sűrű a nemzetközi mezőny, így a fókuszban inkább a gyerekek hosszútávú fejlődése áll, nem csupán a mostani eredmény.”

A női súlycsoportok magyar indulói: 33 kg: Macsári Krisztina (Orosházi SBK) 36 kg: Wlach Tifani (Esztergomi BSE) 39 kg: Szűcs Letícia (Orosházi SBK) 42 kg: Kapuvári Liliána (Újpesti TE) 46 kg: Czeglédi Emese (FTC) 50 kg: Ritter Sophie (Csepp-L) 54 kg: Kaszás Elza (Érdi Spartacus) 58 kg: Baljer Kitti (Érdi Spartacus) 62 kg: Pupp Viktória (DKSE) 66 kg: Kollár Alexandra (Dorogi NC) A kötöttfogású súlycsoportok magyar indulói: 38 kg: László Mózes (ESMTK) 41 kg: Zsitovoz Petro (ESMTK) 44 kg: Fige Levente (Csepp-L) 48 kg: Tótok Péter (Vasas SC) 52 kg: Gáspár Bálint (Bócsai BLSE) 57 kg: Józsa Attila (Budapesti Honvéd) 62 kg: Czuczor Dominik (Budapesti Honvéd) 68 kg: Oross Ádám (Diósgyőri VTK) 75 kg: Veress Bence (Vasas SC) 85 kg: Bíró Balázs (Diósgyőri VTK) A szabadfogású súlycsoportok magyar indulói: 38 kg: Donkó Lehel (Abonyi BC) 41 kg: Jaszinszkij Jurij (ESMTK 44 kg: Olasz Bende (ESMTK) 48 kg: Arszunkaev Ahmad (Vasas SC) 52 kg: Szilágyi György (Újpesti TE) 57 kg: Scheuring Vilmos (FTC) 62 kg: Laposa Márk (Újpesti TE) 68 kg: Pőcze Bence (Kanizsai BSE) 75 kg: Kosovics Márton (ESMTK) 85 kg: Cseh Balázs (Dr. Papp László BSE Szentes)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.