UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2021-05-27 18:52

Öttusa: lőni fog, ha lőni kell – Bauer Blankát a tét villanyozza fel

A Budapesti Honvéd 15 éves öttusázója, Bauer Blanka sokkal jobban teljesít a versenyeken, mint az edzéseken, és ezt legutóbb az U19-es bajnoki címével igazolta.

Hogy a korosztálya legnagyobb ígéretei közé lépett elő, azt már több mint fél éve bizonyítja folyamatosan a Budapesti Honvéd mindössze 15 éves öttusázója, Bauer Blanka. Bár a reménység még csak az U17-es korosztályt képviseli, tavaly novemberben már ezüstérmes volt az U19-esek országos bajnokságán, a múlt héten pedig az aranyérmet is kiérdemelte az idősebbek között.

Bauer Blankát a tét villanyozza fel Fotó: Bodrogi Tamás
Bauer Blankát a tét villanyozza fel Fotó: Bodrogi Tamás
Blanka az úszást viszonylag jó idővel abszolválta Székesfehérváron, a vívásban azonban nem remekelt, így a kombinált számot (lövészettel egybekötött futás) a tizenhatodik helyről kezdte meg az ob-n. A 67 másodperces hátrány azonban nem riasztotta el a győzelemtől, és 11:58.08 perces „kombit” bemutatva bajnoki címet szerzett. Érdekesség, hogy ez az eredmény jobb, mint – a bár fegyverproblémákra hivatkozó – Gulyás Michelle egy héttel korábbi világkupadöntőben elért ideje, sőt, a világkupadöntő-győztes brit Kate French-csét is megelőzi. „Felemások az érzéseim az országos bajnoksággal kapcsolatban, hiszen mindenekelőtt nagyon jól szerettem volna vívni – mondja Blanka. – Ez pedig sajnos nem sikerült. Sok technikai lemaradásom van még a páston, és bátrabbnak kell lennem. A vívás rosszabb eredménye miatt is kellett az utolsó versenyszámban jobban teljesítenem. Nagyon örülök az aranyéremnek, de a bajnokságot gyakorlóversenynek fogtam fel, amely hasznos volt, hiszen megmutatkoztak a hiányosságaim is. Szerencsére az látszik, hogy a lövészetben hatékonyan fejlődtem az elmúlt időben, a futáshoz pedig azt hiszem, jó adottságaim vannak.” Blankát még a 2012-es olimpia alatt kerítette hatalmába a sportág, melyet hat éve kezdett el űzni. Azóta dolgozik együtt edzőjével, Bátonyi Balázzsal – három éve a Honvédban. A tréner szerint a tanítványa példaértékű kitartása és hozzáállása nagy szerepet játszik a folyamatos fejlődésben. „Engem is meglepett, hogy ilyen gyorsan és ilyen mértékben haladtunk előre eddig, remélem, ez a továbbiakban is így lesz – bizakodik Bátonyi. – Blankának különösen jó érzéke van ahhoz, hogy ki tudja zárni a külvilágot, és csak a kiszabott feladatra koncentráljon. Képes megmaradni a saját világában, nem zökkenti ki semmi, és ez a versenyeken nagy előnyt jelent a számára. Olyankor sokkal jobb teljesítményt nyújt, mint edzésen.”
Blanka fejlődése a lövészetben is látványos Fotó: Bodrogi Tamás
Blanka fejlődése a lövészetben is látványos Fotó: Bodrogi Tamás
Ezt Tesánszki Mihály, a tinédzser lövőedzője is megerősíti: „Blankával nagyon mélyről indultunk, a közös munka jelentős szakmai kihívás volt a számomra. De a szorgalmának köszönhetően remekül haladunk, és azt mondhatom, minden edző álma az ilyen tanítvány. Leginkább azért, mert amikor szükséges, akkor tud igazán fókuszálni. Téthelyzetben sokkal jobban lő, mint edzésen. Ez kell nekünk!” Blanka reménykedik, az idén nívós nemzetközi mezőnyben is megméretheti magát. A tervek szerint az őt érintő U17-es és az U19-es korosztály számára is rendeznek Európa-, valamint világbajnokságot – az események kiírt időpontját azonban még bizonytalanság övezi. „Egy-két kisebb külföldi versenyen már jártam, de a nagy áttörés még várat magára. Remélem, az idén részt vehetek a korosztályos a világbajnokságon, és a dobogóra is felállhatok. Ezt szeretném most elérni” – tekint előre Blanka. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.