UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2021-05-27 17:50

Sportlövészet: a magyar fiatalok egy ezüsttel és két bronzzal zárták a csütörtöki versenynapot az eszéki junior Eb-n

Előbb Jákó Miriam bronzérmesként zárta a sportpisztolyosok 25 méteres számának döntőjét a sportlövők eszéki junior Európa-bajnokságon, majd Hammerl Soma és Dénes Eszter vegyes párosa ezüstérmes lett az 50 méteres puska összetettjében, megelőzve a harmadik helyen zárt másik magyar párost, Mészáros Esztert és Kiss Viktort.

A mindössze 17 esztendős, még ifikorú Jákó Miriam 23 találattal bronzérmes lett, míg Fábián Sára Ráhel 13 találattal a hatodik helyen végzett a junior lány sportpisztolyosok versenyében az eszéki sportlövő Európa-bajnokságon. Jákó az alapversenyben 578 kört lőtt, ezzel az első helyen, míg Fábián 569 körrel nyolcadikként került a döntőbe – tette közzé az MSSZ.

Forrás: ISSF
Forrás: ISSF
Jákó Miriam elégedetten értékelt a verseny után. „A felnőtt légpisztoly versenyszám volt a fókuszban. Szerettem volna ott döntőbe jutni, és harcban lenni az ötkarikás kvótáért. Pár kör hiányzott, ami miatt el voltam keseredve. A sportpisztolyban nem vártam az érmet, de ez életem első Európa-bajnoki medálja, aminek nagyon örülök. Az első napi pontlövészet után már sejtettem, hogy döntős lehetek és akár érmet is nyerhetek. A fináléban maradt még néhány találat. Kevésen múlott, hogy fényesebb legyen az érem, de elégedett vagyok." Jákó Csaba edző az alábbiakat nyilatkozta a szövetség honlapjának. „Az alapversenyben elért eredményénél tud többet, és maradt még pár találat a fináléban is. Ezzel együtt kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtott. A döntőben is higgadt maradt, fejben ott volt. Előzetesen a fináléba jutást vártam a sportpisztolyban, nagyon örülök a bronzéremnek. Ugyanakkor a felnőtt légpisztoly számban szerettünk volna versenyben lenni az olimpiai kvótáért, nem sokon múlott a döntő." Ezt követte a junior puska 50 méteres összetett vegyes páros versenyszáma, amelyben a Dénes Eszter, Hammerl Soma kettős ezüst-, a Mészáros Eszter, Kiss Viktor páros bronzérmes lett. Előbbi magyar kettős az aranymérkőzésen Oroszországtól 31-21-re kikapott, míg utóbbi a bronzcsatában 32-28-ra legyőzte a szerbeket a kontinensbajnokságon most bemutatkozó versenyszámban.
Két magyar egység is a dobogón a vegyes párosok sportpuska összetettjében Forrás: ISSF
Két magyar egység is a dobogón a vegyes párosok sportpuska összetettjében Forrás: ISSF
A bronzmérkőzésen a Marija Kolarevic, Marko Ivanovic szerb páros 10-2-re elhúzott, de Kissék beérték őket, vezettek már 14-10-re, sőt 28-20-ra is. A vége pedig 32-28-ra lett. Az aranycsatában Hammerlék sokáig négy ponttal vezettek, de 21-19-nél is volt még az előnyből. Az Alina Hizbullina, Igor Skuratov orosz kettős azonban sorozatban 12 pontot szerezve fordított és 31-21-re nyert. Hammerl Soma kicsit csalódottnak érzi magát a finálé miatt. „Nem vagyok elégedett azzal a teljesítménnyel, amit a döntőben nyújtottam. Szerencsére az alapverseny során jól ment. és az ezüstérem kárpótol, ezért nem búslakodom. De az aranymérkőzésben több volt – mondta a páros fiú tagja, majd Dénes Eszter hozzátette: – Szerettem volna éremmel hazatérni Eszékről, ami így sikerült is. Persze nem kérdés, hogy az aranyat akartuk elhozni. Az jóleső érzés volt a döntőben, hogy az elején az orosz fiúnál jobbakat lőttem a térdelőben." Kiss Viktor szerint párosuk remek egységet alkotott. „Az volt a taktikánk, hogy mindkét kvalifikációs szakaszból jussunk tovább. Egymást segítettük az alapversenyben, aztán ha már eljutottunk az éremcsatáig, természetesen be akartuk gyűjteni a bronzot, ami sikerült is." Kiss partnere, Mészáros már a jól ismeri az eszéki dobogót, hiszen ezelőtt már háromszor is felállhatott a pódiumra. „Kettő-tíznél is hittünk abban, hogy megfordítjuk az állást, hiszen még nagyon az elején voltunk. Nekem ez már a negyedik érmem Eszéken, és remélem, hogy nem az utolsó" – fogalmazott Eszter. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.