UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2021-05-28 19:57

Parasnowboard: a 16 éves Fekete Lilla becsúszna a téli paralimpiára

A 16 éves parasportoló, Fekete Lilla nagyjából három éve próbálta ki először a snowboardozást, azóta viszont kis túlzással „lerobbanthatatlan” a deszkáról; teljesen szerelembe esett a sportággal.

„Nagyon céltudatos – most már nem is annyira – kislány; maximalista, aki rengeteget fejlődött az elmúlt évek során” – mondja az edzője, Némethné Harmat Rózsa tanítványáról, a 16 éves Fekete Lilláról, aki kiskorában egy autóbaleset következtében veszítette el az egyik karját. Nem túlzás azt állítani, hogy a fiatal életében fordulópont volt a 2018-as téli paralimpiai versenyek megtekintése a tévében; nem sokkal később már Eplényben csatolta fel a deszkát, hogy kipróbálja a parasportolók körében igencsak szokatlan sportágat, a snowboardot. „2018-ban kezdtem el snowboardozni, akkor volt a téli paralimpia is, amelyek nagy hatással voltak rám. Az előtte lévő években volt egy űr bennem, nem nagyon tudtam, melyik sport lenne a legmegfelelőbb, nehéz volt választani – emlékszik vissza Lilla. – Szeretem a hideget, emellett pedig óriási szabadságérzetet ad, amikor csúszok lefelé a hegyről. Ugyanezt az érzést például egy tornaterem nem tudja nekem megadni.”

Forrás: Magyar Snowboard Szövetség
Forrás: Magyar Snowboard Szövetség
Lassan három éve már, hogy együtt dolgoznak Némethné Harmat Rózsával, akihez a Magyar Paralimpiai Bizottságon és a Magyar Snowboard Szövetségen keresztül vezetett az útja. Nem sokkal később a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság szervezett egy edzőtábort a belépőszinten lévő versenyzőknek, elsősorban lányokra specializálódva; ott kezdődött a közös munkájuk. Érdekesség, hogy Dubajban tartották az eseményt, így kijelenthetjük: Lilla snowboardos pályafutása a sivatagban kezdődött. „Nekem is fura volt elsőre, hogy a város és a hó hogyan kapcsolódik össze. Benti, mesterségesen létrehozott sípályáról van szó; itt kezdeni a komoly munkát, hát… Óriási élmény marad örökre” – meséli a lány a táborról, amelynek fontosságát Némethné is kihangsúlyozza. „Ez óriási kezdőlöketet adott neki. Bekerült egy snowboardos családba, ahol mások is hasonló helyzetben vannak, ez a szituáció pedig mindig pozitív hatással van a sportolókra.” Akár úttörőnek is nevezhetjük Lillát a hazai snowboard történetében, hiszen a hagyományosabb sportágakhoz viszonyítva Magyarország sosem bővelkedett a versenyzőkben, legyen szó ép-, vagy parasportolókról. „Költséges és időigényes sportágról van szó, ráadásul ha valaki ezt állandóan űzni szeretné, mindenképpen külföldre kell utaznia. Sok kompromisszummal jár, emiatt nagyon nagy szerencséje van Lillának azzal, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság olyan hátteret tud biztosítani számára, amivel a kontinens mezőnyét, versenyeit tekintve el tudja érni a belépőszintet. Azt gondolom, óriási segítség az a támogatás, amit megkap” – magyarázza Némethné. A snowboard elkezdése óta Lilla ma már válogatott kerettagnak mondhatja magát, és a nemzetközi eredményekre sem kellett sokat várni, amelyekről lelkesen beszél a fiatal sportoló.
Fekete Lilla (pirosban) a Téli Európai Parajátékok eredményhirdetése után Forrás: Magyar Snowboard Szövetség
Fekete Lilla (pirosban) a Téli Európai Parajátékok eredményhirdetése után Forrás: Magyar Snowboard Szövetség
„Az első nemzetközi versenyem a Hollandiában rendezett Európa-kupa volt, ami mérföldkőnek számít az esetemben. A mezőny is erős volt, nagyon élveztem a megméretést. A lengyelországi Téli Európai Parajátékokon pedig második lettem óriás-műlesiklásban; ott éreztem először, hogy akár ilyen szinten is sikeres lehetek.” Egy biztos, a lehetőség továbbra is adott a fejlődésre, főleg, hogy Lilla ösztöndíjjal egy évig Amerikában fog tanulni. „Tanulmányi ösztöndíjról van szó, de szerintem valamilyen szinten a snowboardos eredményeim is számítottak. Nagyon várom a kiutazást, óriási lehetőségről van szó; egy kis izgalom és félelem is van bennem, de pozitív módon. Mégiscsak tízezer kilométerre leszek az otthonomtól, nem tudok hazaugrani egy-egy rossz napom után – mondja nevetve Lilla, aki előtt már ott lebegnek a rövid- és hosszútávú célok is. – Minél többet szeretnék a coloradói körülmények között edzeni és fejlődni, illetve ottani versenyeken is tervezek indulni. Remélem, minél jobban ki tudom majd használni ezt a helyzetet. Ha távolabbra tekintünk, az álmom a paralimpiai részvétel: e tekintetben a 2026-os milánói esemény már fókuszban van.”
Forrás: Magyar Snowboard Szövetség
Forrás: Magyar Snowboard Szövetség
A Magyar Snowboard Szövetség idén februárban első alkalommal rendezte meg a Fogyatékkal Élők Első Snowboard Kupafutamát. A mátraszentistváni versenyen Lilla mellett több parasportoló is deszkára állt. „Nem beszélhetünk nagy csapatról ebben a sportágban, az viszont biztos, hogy sok emberrel sikerült az utóbbi időben megismertetni ezt a műfajt. Azt figyeltem meg, hogy más sérültek is szívesen kipróbálják, nyitottak erre – magyarázza Lilla. – Aki nem próbálja meg, soha nem fogja tudni, hogy mennyire élvezné, mekkora tehetsége lenne hozzá. Nekem segített abban, hogy célokat állít elém: van valami, amiért tudok küzdeni, van előttem egy konkrét kép a jövővel kapcsolatban, amihez a snowboard is szervesen hozzátartozik. Muszáj kipróbálni a dolgokat, másképp nem lehet tanulni; ehhez a snowboard szerintem egy elég jó sportág.” További korosztályos hírek SNOWBOARDBAN a sportági aloldalunkon.