UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-05-28 09:05

Vívás: villanyoltásig gyakorolnak az MTK Budapest fiataljai

Mind sikeresebbek az MTK Budapest fiatal párbajtőrvívói, akik kiváló eredményeiket minden bizonnyal a szorgalmuknak is köszönhetik.

A múlt hét szombatján az MTK Budapest leánycsapata arany-, a fiúegyüttese bronzérmet szerzett a kadét párbajtőrözők országos bajnokságán. A kék-fehér klub ígéretei persze egyéniben is a korosztályuk legjobbjai közé nőtték ki magukat az elmúlt időben. Bár az egyesületben kard, valamint tőr- és párbajtőrszakág is működik, inkább az utóbbi fegyvernemet választó fiatalok eredményei emelkednek ki a hazai mezőnyből két korosztályban is.

Somody Soma Forrás: mtk.hu
Somody Soma Forrás: mtk.hu
A kadétok között Somody Soma és Wimmer Dorina egyaránt a korosztályos ranglista élén végzett, és biztos tagja lett volna a kairói utánpótlás-világbajnokságon részt vevő válogatottnak – ám a már lezajlott eseményen a járványhelyzet kockázataira való tekintettel nem indított csapatot a szövetség. A serdülők legalább ennyire reményteljesek. A közelmúltban rendezett olimpici Grand Prix-versenyen Balázs Bence és Nébald Franciska szállította az aranyérmet az MTK-nak. A tinédzserek a Lantos Mihály Sporttelep decemberben felújított Szőcs Bertalan vívócsarnokában remek körülmények között készülnek a viadalokra. A terembe lépve nemigen látunk üres pástot a hatalmas nyüzsgésben. A szakosztály nagyjából százötven fővel működik, de Szényi Péter szerint ez még nem elég. „Legalább kétszáz főre szeretnénk bővülni – mondta a klub szakosztályvezetői feladatait ellátó, világbajnok szakember. – Ennek érdekében augusztusban és szeptemberben tervezünk nagyobb toborzást. A klub nagyszerű feltételeket biztosít a munkához, a sikerességünket pedig annak tudom be, hogy a gyerekek egyszerűen szeretnek ide járni. A fiatalokat az este nyolc órai záráskor úgy kell kizavarni a teremből!”
Szényi Péter Forrás: mtk.hu
Szényi Péter Forrás: mtk.hu
A túlórázók között rendszerint a 17 éves Somody Soma is megtalálható. A csapatban kadét Európa-bajnoki bronzérmes reménység a vívócsarnokban érzi magát a legjobban. „Általában öttől hétig van edzés, de utána maradunk még néhány társammal, és tovább vívunk vagy kondizunk. Mindig kihasználjuk az időt, amíg be nem jön a portás ránk kapcsolni a villanyt – magyarázta a fiatal. – Azon, hogy a vébén nem indultunk, már túltettem magamat, jövőre elsőéves juniorként újra megpróbálom kiharcolni a helyemet az utazó csapatban. Később pedig a felnőttek között is szeretnék bizonyítani.” Szényi Péter összegzésül a műhely nevelési filozófiájáról beszélt. „Természetes, hogy nem lesz mindenkiből világbajnok. Számunkra az a fontos, hogy lássuk a gyerekeken, akarnak fejlődni. Az eredményes tanítványaink kitartása és szorgalma dicséretes. A jövőben még sikeresebb szakosztállyá szeretnénk válni, és bízom benne, hamarosan a felnőttmezőnyben is lesznek topversenyzőink.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.