UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2021-05-29 15:24

Sportlövészet: egy hét, tíz magyar érem a junior Eb-n

Kiválóan szerepeltek a magyar puskás és pisztolyos sportlövők az eszéki junior Európa-bajnokság első hetében: Hammerl Soma korosztályos világcsúccsal lett aranyérmes, míg Mészáros Eszter négyszer is a dobogón állt – egyszer a legtetején.

Egy hete vette kezdetét a sportlövők eszéki Európa-bajnoksága melynek a juniorversenyeiben szokás szerint remekeltek a magyar ígéretek. A fiatalok olyannyira kitettek magukért, hogy összeszámolni sem egyszerű, hány dobogós helyet szereztek az elmúlt hét nap során.

Mészáros Eszter négyszer állt dobogón Eszéken  Forrás: ISSF
Mészáros Eszter négyszer állt dobogón Eszéken Forrás: ISSF
A korosztályos kontinensviadal alaphangját még múlt hét szombaton Mészáros Eszter adta meg, aki a légpuskások között elért második helyével érdemelte ki a küldöttség első érmét. A másodikra sem kellett sokat várni. A már olimpiai kvótás Mészáros – aki a felnőttek közötti indulás jogát ezért is engedte át másnak – másnap Bajos Gittával és Tóth Annával csapatban is bronzérmes lett a légpuskás versenyben, és ugyanez a bravúr sikerült a légpisztolyosok között a Fábián Sára, Berde Viktória, Ozsváth Réka triónak is. Az első arany kedden érkezett. Ekkor Mészáros kimagasló teljesítményt mutatva nyert az 50 méter puska összetett versenyszám döntőjében, Bajos pedig negyedikként zárva járt közel a dobogóhoz. Szerdán már nem értük be „csupán” Európa-bajnoki címmel.
Hammerl Soma korosztályos világcsúccsal lett junior Európa-bajnok Forrás: ISSF
Hammerl Soma korosztályos világcsúccsal lett junior Európa-bajnok Forrás: ISSF
Az ihletett formában lövő Hammerl Soma a puskások 50 méteres összetett döntőjében 464.8 körös juniorvilágcsúccsal győzött. Csütörtökön az addig 10 méteren a felnőtt pisztolyos mezőnyben induló, és ott a legjobb magyar eredményt elérő Jákó Miriam a sportpisztolyosok 25 méteres fináléjában szerzett bronzot a juniorok között. És még ugyanezen a napon nyert ezüstöt Hammerl és az olimpiai kvótához 10 méteren közel járó Dénes Eszter, valamint lett harmadik Kiss Viktor és Mészáros az 50 méteres puska összetett mix versenyében. Pénteken megint a csapatok tündököltek. Előbb Fábián, Jákó és Szakács Tünde a 25 méter sportpisztolyban bronz-, utóbb Hammerl, Kiss és Török Ferenc 50 méter puska összetettben ezüstérmet nyert. Szombaton nincs magyar juniorérdekeltség az Eb-n – így van idő összegezni –, vasárnap azonban Fábián a standard pisztolyos versenyben folytatja a szereplését, és ugyanitt mutatkozik be Kovács Tamara, míg a felnőtt puskások között Horváth Lea is lőállásba lép. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.