UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2021-05-30 15:24

Labdarúgás: az ízig-vérig debreceni Bárány Donát (20) lett az idei NB II-es évad legeredményesebb fiatalja

Izgalmas hajrá után végül sikerült megnyernie a labdarúgó NB II-t a Debrecen csapatának, amely jövőre újra az élvonalban bizonyíthatja, hogy helye van Magyarország legjobb csapatai között. A feljutáshoz jelentősen hozzájárult a mindössze 20 éves csatár, Bárány Donát teljesítménye, aki 15 góljával a DVSC legeredményesebb játékosa lett.

A lehető legrövidebb időt töltötte a másodosztályban a Debrecen labdarúgócsapata, amely tavaly nem tudott bennmaradni az élvonalban, idén májusban viszont bajnoki címet ünnepelhetett a másodosztályban, így a 2021/2022-es őszi szezont ismét az NB I-ben kezdheti meg.

Egy a tizenöt idei NB II-es Bárány-gólörömből Forrás: dvsc.hu
Egy a tizenöt idei NB II-es Bárány-gólörömből Forrás: dvsc.hu
„Egyértelműen a feljutás volt a célja a csapatnak, lehetőleg bajnoki címmel fűszerezve. Elég hullámvasútszerűen alakult ez az évad: kifejezetten jó formában volt a csapat az első néhány hónapban, az idény közben azonban elkezdtek zárkózni a vetélytársak, így az utolsó fordulóig kiélezett volt a verseny. A lényeg, hogy sikerült, aranyérem került a nyakunkra” – foglalja össze a 2020/2021-es kiírást a hajdúságiak 20 éves támadója, Bárány Donát, aki nem csak csapata, de az egész NB II legeredményesebb 2000 után született labdarúgója lett. „Úgy vágtam neki a szezonnak, hogy minél több játéklehetőséget harcoljak ki a hónapok során. Őszintén szólva 15-20 percekre számítottam a meccsek végén, ahol megmutathatom a tudásomat; szerencsére teljesen másképp alakultak a dolgok. Hamar beverekedtem magam a kezdőbe, megkaptam a bizalmat. Hasonlóan látom a saját teljesítményemet, mint a csapatét: az első félév nekem is jobban sikerült, a másodikban viszont megsérültem, ami után kellett egy kis idő, mire visszanyertem a korábbi formámat. Ha az egészet nézem, abszolút pozitív a végeredmény, ha viszont részekre bontom az évadot, volt olyan időszak, ami hagyott kívánnivalót maga után – mondja Donát, aki már fiatalon is a piros-fehér mezről álmodozott. – Mindig is ez volt a célom. Kiskorom óta járok Loki meccsekre, a nagycsapatban való bemutatkozásra azóta vártam, amióta az eszemet tudom.”
Középen Bárány Donát, a bajnoki díjátadó után Forrás: dvsc.hu
Középen Bárány Donát, a bajnoki díjátadó után Forrás: dvsc.hu
A 20 éves csatár kis túlzással „ugrál” a felnőtt labdarúgás osztályai között: az utóbbi években az NB II előtt a harmadosztályt, sőt, a megyei szintet is megismerhette, nyártól pedig már a legjobbak között bizonyíthat. „Tény és való, van összehasonlítási alapom. Azt vettem észre, hogy az NB II-ben sokkal tudatosabb, taktikára épülő játék folyik, emellett minden csapatban, még a kiesőjelöltek között is van három-négy húzónév, akik bármikor meg tudnak villanni, és el tudják dönteni az adott meccset. Alig várom, hogy elhangozzon az első, NB I-es kezdősípszó, kíváncsi vagyok a fenti légkörre.” Másodosztály ide vagy oda, a debreceni keret bővelkedett a szezon során olyan játékosokkal, akik nem csak az élvonalban, de külföldön, sőt, a válogatottban is letették a névjegyüket; elég Dzsudzsák Balázsra, vagy Korhut Mihályra gondolni.
Forrás: dvsc.hu
Forrás: dvsc.hu
„Elsőre nagyon furcsa élmény volt a közös munka: kiskoromban őket néztem a tv-ben, a Loki pályán… Bár mindig is ez volt a cél, hogy ilyen kaliberű játékosokkal játszhassak, természetesen én is meg voltam illetődve az első néhány találkozás alkalmával. A rutinjukból kifolyólag rengeteget tudtak segíteni nem csak a csapatnak, de külön-külön a fiatalabbaknak is; örülök, hogy jó viszonyt tudtunk egymással kialakítani.” Egy ilyen szezon bővelkedik az emlékezetes pillanatokban, Donátnak is van miből választani.
Bárány az Ajka elleni mesterhármasa után Forrás: dvsc.hu
Bárány az Ajka elleni mesterhármasa után Forrás: dvsc.hu
„A bajnoki cím elnyerése egyértelmű válasz, de ki tudom emelni az Ajka elleni hazai meccsünket is, ahol 5–3-ra nyertünk, én pedig mesterhármast szereztem. Sokat dobott az önbizalmamon, a mai napig szívesen emlékszem vissza arra a találkozóra.” Kézenfekvő lenne, hogy egy ilyen év után sorban állnak a csapatok Donátért, azonban neki határozott elképzelései vannak a jövőjével kapcsolatban. „Debrecenben szeretnék maradni az NB I-ben is. Ezt a menedzseremmel is megbeszéltem, így nem nagyon tudok érdeklődőkről beszélni, hiszen nem koncentrálunk erre a témára. Persze minden játékos életében jöhetnek fordulópontok, azonban a Loki áll a legközelebb a szívemhez. Itt szeretnék bizonyítani és minél sikeresebb lenni.” Bár a bajnokság csak két hete ért véget, már a következő szezonra is gondolni kell, hiszen nem lesz hosszú a szünet a klubok számára. „Mint minden feljutó csapat esetében, nálunk is a biztos bennmaradás lesz az elsődleges cél, utána tekinthetünk messzebbre, persze csak ha úgy alakul a helyzet. Ugyanúgy megyek neki a következő évadnak is, mint legutóbb: minél többet szeretnék pályán lenni. A megfelelő játékidő a foci élvezetét is magával hozza, ami minden esetben a legfontosabb.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.