UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2021-06-05 16:35

Sakk: Kozák Ádám nem csak tisztelegni utazik a világkupára

A Mol Alapítvány által is támogatott 18 éves sakknagymester, Kozák Ádám kimagasló Eb-szereplésének köszönhetően készülhet a júliusi, Szocsiban esedékes világkupára.

Eddigi pályafutása legnagyobb megméretésére készülhet Kozák Ádám, aki a múlt héten kvalifikálta magát a sakkozók július 8-án rajtoló, Szocsiban esedékes világkupájára. A hamarosan 19 éves nagymester ezt a bravúrt a hibrid Európa-bajnokságon érte el. A kieséses rendszerű kontinensviadal nevében a hibrid szó annyit jelent, hogy az egy országbéli sakkozók mindenféle biztonsági előírásnak eleget téve, közös helyiségben játszanak az online versenyen. Ez a helyiség a Magyar Sakkszövetség versenyterme volt. A 35 ország 264 sakkozóját felvonultató Eb-n tizenkét magyar játékos vett részt, közülük egyedül Kozáknak sikerült eljutnia a legjobb harminchatig, ezzel indulási jogot szerezve a világkupára. A fiatal kiválóságnak három ellenfélen keresztül vezetett az útja a Fekete-tenger oroszországi partjára. Vagyis, igazából csak kettőn.

Kozák Ádám nem csak tisztelegni utazik a világkupára Fotó: Niki Riga
Kozák Ádám nem csak tisztelegni utazik a világkupára Fotó: Niki Riga
„Az első körben nálam alacsonyabb értékszámmal bíró albán játékost győztem le, majd a következő fordulóban játék nélkül jutottam tovább, mert az orosz ellenfelemnek időközben pozitív lett a vírustesztje – számol be Kozák. – Izgalmas mérkőzésnek ígérkezett, mert neki már 2648 volt az értékszáma, de a következő, román játékos neve mellett is 2591 élőpontot tüntettek fel. Nekem 2518 volt beírva. Ezzel együtt simának éreztem a továbbjutásom. Az első játszmában fehérrel nyertem, a másodikban a feketével pedig nem igazán hagytam neki esélyt a győzelemre. Sikerült jól felkészülnöm a stílusára, és a gyengeségeit is ki tudtam használni.” A legjobb harminchat játékos aztán – már felszabadultan, a világkupára való kvalifikálás tudatában –  kilencfordulós rapidversenyen döntötte el egymás között a helyezéseket. Kozák nem kezdte jól a „rájátszást”, de hamar formába lendült, és végül az előkelő kilencedik helyen zárt az ötödikkel megegyező pontszámmal. „Nagyon örülök a helyezésnek. A színvonalról sokat elárul, hogy a harminchatfős mezőny átlagértékpontszáma 2620 volt, és csak egyetlen játékos akadt, akinek nálam kevesebbnek bizonyult ez a mutatója. Az elsődleges célom viszont a kvalifikáció volt, és boldog vagyok, hogy sikerült elérnem. A világkupán a legnagyobb nevek is elindulnak, és szeretnének részvételi jogot szerezni a világbajnokjelöltek tornájára. Nem tudom, pontosan mire számíthatok, de az biztos, hogy kemény lesz. A párosításon sok múlik. Bízom benne, az első körben lefelé kapok ellenfelet, viszont a másodikban már biztosan nagyon erős játékos következik. Mondjuk, ha top ötös sakkozó jön, akkor elég nehéz feladat előtt állok majd” – latolgat nevetve a tinédzser, aki azért nem csak mellékszerepet vállalna a rangos viadalon. A teniszből hozunk példát, amikor arra térünk ki, hogy egy-egy fiatal játékosnak az is elégtételt jelenthet, ha mondjuk a Roland Garros első fordulójában olyan klasszissal találkozik, mint Djokovics, Federer vagy Nadal. „Az se rossz, de én az eredményre megyek! – jelenti ki Kozák. – Legalább két körön szeretnék túljutni. Nincs bennem olyasfajta drukk, hogy de nagy megtiszteltetés lenne valakivel összekerülni. Persze, elismerem a topjátékosokat, de én is mindent ki akarok hozni magamból, és a legjobbakban bízom!” Hogy Kozák Ádám elérje a célját, abban a Mol Alapítvány is segítette az elmúlt évben. A szervezet támogatásából korszerű számítógépet vásárolhatott a sakkozó, amely nagyban hozzájárul a sikeres felkészüléséhez. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.