UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-06-07 19:35

Kosárlabda: Sopronban rendeznek egy-egy női és férfi U20-as FIBA Youth European Challenger tornát

A FIBA az utánpótlás Európa-bajnokságok helyett a nyáron Youth European Challenger néven kisebb tornákat szervez. Mostanra hivatalossá váltak az új típusú viadalok időpontjai, helyszínei és a csoportbeosztások is. Ezzel pedig biztossá vált, hogy az U20-as férfi és női magyar válogatott is hazai pályán, Sopronban szerepelhet.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt az utánpótlás Európa-bajnokságok az idén is elmaradnak, helyettük viszont FIBA Youth European Challenger néven kisebb tornákat szervez. Ezen viadalok pontos időpontjairól, helyszíneiről, illetve – a jelentkezők alapján – a csoportbeosztásokról is határozott legutóbb a nemzetközi szövetség.

Forrás: FIBA
Forrás: FIBA
Az MKOSZ honlapján közzétett hír szerint a 18 legmagasabban rangsorolt jelentkezőt (ez ideális esetben a 16 A divíziós együttes és a két legjobb B divíziós) három darab, egyenként hatos csoportba sorolta be a FIBA a 2019-es ranglistapontok alapján, szerpentin módszerrel. A csoportokban körmérkőzések alapján dőlnek el a helyezések, tehát mindenki játszik mindenki ellen. A további jelentkezők a D, illetve az E csoportokba kerültek, ahol (a legtöbb esetben) eltérő a lebonyolítási rendszer. A magyar válogatottakat érintő hírek: - Az U20-as magyar női válogatott a Challengerek B csoportjában kapott helyet rendezőként, miután a torna Sopronban kerül majd lebonyolításra július 12. és 17. között. A Gáspár Dávid tanítványai mellett Spanyolország, Csehország, Izrael, Szerbia és Írország vesz majd részt a magyarországi eseményen. - Az U20-as nemzeti férficsapat az E csoportban játszik majd a Challengeren, de itt a D és az E csoport is Sopronban fog pályára lépni július 20. és 25. között. Mindkét csoportban négy-négy ország található (a D-ben van Észak-Macedónia, Svájc, Románia és Luxemburg, míg az E-ben szereplő magyarok mellett Fehéroroszország, Szlovákia és Koszovó van még ott). A csoportmeccsek után rendeznek majd elődöntőket és helyosztókat is. - Az U18-as leányválogatott a Challengerek B csoportjában szerepel majd a csehországi Klatovyban július 27. és augusztus 1. között. A magyarok Litvániával, Csehországgal, Törökországgal, Szerbiával és Írországgal lesznek majd egy hatosban. - Az U18-as fiúcsapat esetén egyelőre csak annyi biztos, hogy a D csoportban szerepel, és augusztus 3. és 8. között fog majd pályára lépni, de a helyszín még nem ismert. A magyarok Bulgáriával és Írországgal vannak közös háromfős csoportban, de az E csoport itt is kapcsolódik a D-hez, ahogy az U20-asoknál - az E-jelű kvartettben található Románia, Ukrajna, Szlovákia és Svájc. A lebonyolítás ugyanaz, mint az U20-as fiúk esetében: a csoportmeccsek után lesznek elődöntők és helyosztók is. - Az U16-os leányok spanyolországi San Fernandóba utazik, ahol a B csoportban képviselik hazánkat augusztus 9. és 14. között. A házigazda Spanyolország mellett Litvánia, Horvátország, Szerbia és Ukrajna lesznek majd Mészárosné Kovács Andrea együttesének ellenfelei. Mint ismert, a jövő évi U17-es leány-világbajnokságra ez a Challenger-torna kvalifikál. Ebből a csoportból a mieink már biztosan ott vannak rendezőként - további egy csapat jut még ki a vb-re, az A és a C csoportokból pedig 2-2. - Az U16-os fiúk pedig a bulgáriai Szófiába látogatnak, ahol az E csoportban kaptak helyet az augusztus 16. és 21. között zajló eseményen. A lebonyolítás a fent említettekhez hasonló. Az E-jelű négyesben a magyar válogatotton kívül Grúzia, Ciprus és Szlovákia érdekelt még, míg a D csoportban Ukrajna, Portugália és Svájc lesznek ott a tornán. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.