UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2021-06-09 14:32

Kézi: három világverseny vár az utánpótlás-válogatottakra a nyáron

Az U19-es fiúk, valamint az U19-es és U17-es lányok készülhetnek Európa-bajnokságra az idén, miután az IHF korábban az összes korosztályos kézilabdavébét törölte.

A tavalyi, koronavírus-járvány miatt eseménytelen nyárnál értelemszerűen sűrűbb, ám az azt megelőző évekhez képest kevésbé telített hónapok várnak az utánpótlás kézilabda-válogatottakra. A fiúk nyílt U17-es Eb-jét néhány napja törölték, a hazai rendezésű férfi U21-es vb-t pedig már hónapokkal ezelőtt. Az U19-es fiúválogatottnak is világbajnokságon kellene szerepelnie, az ő nyarukat az európai szövetség döntése mentette meg, s így augusztus 12. és 22. között Európa-bajnokságon szerepelhetnek Horvátországban. A csapat eddig egyetlen nagy tornán szerepelt, két éve az U17-es nyílt Eb-n lett ötödik, ám rutintalannak mégsem nevezhető. A keretből többen – például Fazekas Gergő vagy Ónodi-Jánoskúti Máté ­– már az NB I-ben sem epizódszereplőnek számítanak, míg Lukács Péter az NB I/B Nyugati csoportjának gólkirálya lett. A Kárpáti Krisztián vezette társaság a spanyolokkal, a svédekkel és az izraeliekkel került egy négyesbe. A korosztályos Eb-ken egységes lebonyolítás szerint az első két helyezett a legjobb nyolc között folytatja, a többiek pedig a 9-16. helyért játszanak.

Az U19-es válogatott Eb-győztesként térhet vissza Celjébe Forrás: MKSZ
Az U19-es válogatott Eb-győztesként térhet vissza Celjébe Forrás: MKSZ
Európa-bajnoki címvédőként készülhet újabb kontinenstornájára az U19-es leányválogatott. Ráadásul a helyszínnel sem kell majd különösebben ismerkednie ifj. Kiss Szilárd együttesének, miután ismét Celjében lesz jelenésük. Az akkori veretlen szereplés után ismét szép reményekkel indulhat újnak a csapat, miután szinte a teljes keret az élvonalban fejlődhetett a nemrégiben véget ért évadban. A július 8. és 18. között rendezendő szlovéniai Eb-n a csoportkörben a norvégokkal, a románokkal és a csehekkel találkoznak a mieink. Augusztus elején, egészen pontosan 5. és 15. között az U17-es lányok lesznek főszerepben. Bohus Beáta együttesének tényleg a montenegrói Európa-bajnokság lesz az első nagy tornája, miután a tavalyi nyílt U16-os Eb-t a járvány miatt nem tartották meg. Az ifjúsági csapat a norvégok, a portugálok és a szlovákok ellen játssza majd első tétmeccseit a nemzeti együttesben. További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.