UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2021-06-10 09:00

Kézilabda: jó néhány utánpótláskorú játékos kiemelkedően teljesített a felnőttélvonalban

Remekül szerepeltek az utánpótláskorú játékosok a kézilabda NB I most véget ért évadában, amely – a fiatalokra fókuszálva – Pál Tamara gólkirálynői címe és Fazekas Gergő parádés debütálása miatt marad különösen emlékezetes.

Az elmúlt években sem lehetett panasz az utánpótláskorú játékosok teljesítményére a felnőtt kézilabda NB I-ben, ám ebből a szempontból a mostani évad alighanem a legjobbak közé tartozik. A 2000. január 1. után születettek közül többen megerősítették a helyüket az élvonalban, de akadtak olyanok is, akikre első szezonjukban figyelt fel a szakma.

Pál Tamaránál senki sem lőtt több gólt a női élvonalban Forrás: MTK Budapest
Pál Tamaránál senki sem lőtt több gólt a női élvonalban Forrás: MTK Budapest
MÁR VEZÉRSZEREPBEN A most 20 éves Pál Tamarát már évekkel ezelőtt a legnagyobb hazai ígéretek egyikeként tartották számon, ő volt a vezére a 2017-ben, Győrben EYOF-győztes korosztályos válogatottnak. Ám az átmenet az utánpótlásból a felnőttmezőnybe nem volt zökkenőmentes a számára sem, a négyszeres BL-győztes Győri Audi ETO KC-ban elvétve kapott csak lehetőséget az élvonalban, így a 2019-es, egyébként magyar aranyéremmel végződött junior Eb-n már nem ő volt az elsőszámú kiszemelt az irányító posztjára. Az elmúlt két évadban az MTK Budapest együttesében láthatóan rátalált régi önmagára. Már az első idényében az egyik legjobb fiatalként tartották számon, s tavaly nyártól, a válogatott irányító Tóth Eszter távozása óta már a kék-fehérek meghatározó játékosa. Ezt bizonyítja, hogy az idén a – várakozás fölött teljesítő – hatodik helyezett MTK adja a gólkirálynőt, s az nem más, mint Pál, aki 26 mérkőzésen 179-szer talált az ellenfelek kapujába. Tamara a következő évadban – az utánpótláskorból immár kilépve – is marad az MTK-ban, elsősorban azért, hogy még jobban megérjen a felnőttmezőnyre. Utána viszont akár a nagy álma is valóra válhat, és visszatérhet Győrbe. Már nem feltétlenül epizódszereplőként. BÚCSÚ EMELT FŐVEL Már a női bajnokság kezdete előtt sejteni lehetett, hogy az egyik legérdekesebb kísérlet a Boglári Akadémia-SZISE együttesének indulása lesz. A szinte kivétel nélkül a Nemzeti Kézilabda Akadémia utánpótláskorú játékosaival felálló alakulat célja elsősorban a helytállás volt, ám a Balaton-partiak is nehezen tudták megjósolni, mire lehet képes a csikócsapat. A fiatalok aztán mindjárt a nyitó fordulóban, hazai pályán kiütötték a Békéscsabát, és már ez a siker átírta az erőviszonyokat. Ezt követően a koronavírus-járvány nem kímélte ifj. Kiss Szilárd csapatát sem: a társaság tagjai ötször kerültek karanténba. Tavaszra azonban új erőre kapott a csapat: legyőzte a Dunaújvárost, a Vácot, az Alba Fehérvárt és az Érdet is. Ám végül ez is kevés volt: a szintén kitűnően hajrázó és rutinosabb Szombathely nyerte a versenyfutást a még bennmaradást érő tizenkettedik helyért, a fiatalok pedig 13 (!) megszerzett ponttal búcsúztak a legjobbak közül. Pontosabban csak a csapat, merthogy a játékosok közül – nem meglepő módon – sokakra lecsaptak az NB I-es klubok- És alighanem a nyáron is várhatók még bejelentések az igazolásokkal kapcsolatban.
Fazekas Gergő a legkevésbé sem illetődött meg az NB I-es riválisokkal szemben Forrás: VKKFT Veszprém
Fazekas Gergő a legkevésbé sem illetődött meg az NB I-es riválisokkal szemben Forrás: VKKFT Veszprém
CSALÁDBAN MARADT Ha a férfii kézilabda NB I 2020/21-es évadának legnagyobb felfedezettjét kellene megnevezni, tízből kilencen a Veszprémi KKFT mindössze 17 éves irányítóját, Fazekas Gergőt mondanák. A korábbi 237-szeres válogatott kapus, a jelenleg a VKKFT szakmai stábjában dolgozó Fazekas Nándor fia pályafutása első élvonalbeli idényében szemernyi kételyt sem hagyott afelől, hogy helye van a legjobbak között. A korosztályos válogatott vezéregyénisége 129 találattal az ötödik helyen zárt az élvonal góllövőlistáján, miközben az ő játékának a gólszerzés csupán egy szeletét teszi ki. Első számú feladatának a társak helyzetbe hozását tekinti, és bár – mint azt bizonyította – balátlövőként is remekül megállja a helyét, elsősorban irányítónak tartja magát. Fazekas remek szezonja mellett meg kell említeni, hogy magának az újonc és rendkívül fiatal átlagéletkorú, Éles Kézisulira épülő együttesnek is remek éve volt, a VKKFT hetedik lett története első NB I-es szezonjában. FIATALOS SZEMLÉLETVÁLTÁS A „kis Veszprém” mellett a bajnokság másik meglepetéscsapata az SBS-Eger gárdája volt. Az utánpótláskorúakra szintén bátran támaszkodó gárda az élvonal egyik legfiatalabb átlagéletkorú keretével hajtott végre nagy bravúrokat, és bennmaradását már korán bebiztosítva végzett nyolcadikként. Az ifjú kölcsönjátékosok – akik korábbi csapataikban kevesebb lehetőséget kaptak – Egerben láthatóan megtalálták a számításaikat. Az FTC-ből érkezett Holdosi Bence, a veszprémi nevelésű Szuharev Lev és a már évek óta a Heves megyeieknél játszó Tóth Rajmond egyaránt fontos szerepet játszott az emlékezetes bajnokságban. A jelenlegi játékospolitika egyébként várhatóan folytatódik Egerben. Legalábbis erre lehet következtetni a vezetőedző, Tóth Edmond nyilatkozatából, miszerint „ilyen jó szemléletű, motivált társasággal” még nem dolgozott karrierje során.

IFJÚ GÓLZSÁKOK A férfi NB I legeredményesebb utánpótláskorú játékosai: 1. Fazekas Gergő (17 éves, Veszprémi KKFT) 129 gól/24 mérkőzés, 2. Tóth Rajmond (20, SBS-Eger) 86/26, 3. Vajda Huba (21, Veszprémi KKFT) 74/24, 4. Szuharev Lev (20, SBS-Eger) 64/23, 5. Melnyicsuk Viktor (19, Komló) 60/20 A női NB I legeredményesebb utánpótláskorú játékosai: 1. Pál Tamara (20, MTK Budapest) 179/26, 2. Vámos Petra (20, DVSC) 125/26, 3. Szabó Nina (19, Kisvárda) 113/25, 4. Farkas Johanna (Boglári Akadémia-SZISE) 112/26, 5. Kácsor Gréta (21, Vác) 105/26

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.