UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-06-11 08:55

Amerikai álom: a 18 éves kosaras, Maronka Zsombor jelentkezett az idei NBA-draftra

Néhány napos a bombahír: a spanyol Joventut Badalona csapatát erősítő, 18 éves Maronka Zsombor jelentkezett az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) draftjára. A fiatal játékossal beszélgettünk.

A 208 centiméter magas kosárlabdázó, Maronka Zsombor ebben az évadban már két alkalommal is játszott a Joventut Badalona együttesében a spanyol első osztályú bajnokságban (ACB), sőt az Európa-kupában is debütálhatott. Az erőcsatár poszton bevethető fiatal ezek után úgy döntött, jelentkezik a 2021-es NBA-draftra. A hírt a magyar ígéret játékosügynöke, Guillermo Bermejo jelentette be. „Már hónapok óta napirenden volt a téma, fontolgattuk, hogy vajon most, vagy jövőre időszerű-e a jelentkezés – mondja érdeklődésünkre Maronka. – Mivel tizennyolc éves vagyok, ez az első lehetőségem a drafton. Az elmúlt években már akadtak érdeklődő csapatok, ezért úgy gondoltuk, az első alkalommal, amikor választható játékossá válok, érdemes tesztelni a piacot. A korosztályos Európa-bajnokságok ismételt elmaradásával a nyáron lesz időm elutazni Amerikába, és a tervek szerint legalább egy hónapot kint töltök majd ott.”

Hanga Ádám után Maronka Zsombor lehet a második magyar kosaras, akit NBA-csapat draftol Forrás: EYBL
Hanga Ádám után Maronka Zsombor lehet a második magyar kosaras, akit NBA-csapat draftol Forrás: EYBL
Maronka a mostani évadban – a spanyol felnőttélvonal mellett – főként a harmadosztályú CB Prat Página együttesében szerepelt. Mi több, a közelmúltban oroszlánrészt vállalt az alakulat feljutásából, így a katalóniaiak az ősztől már a második vonalnak számító Arany Ligában folytathatják. A Szegedről indult reménység bízik benne, hogy szeptembertől Badalonában is több lehetőséghez juthat, amellett pedig szeretne a második ligában is meghatározó játékossá válni. Noha az U20-as válogatott játékos nemrégiben leadott jelentkezése a draftra még csupán az előzetes listára vonatkozik (innen még vissza lehet lépni), már azzal is felhívhatja magára a játékosmegfigyelők figyelmét. „Hamarosan Dallasba repülök, ahol a képviseletemet ellátó You First ügynökség edzőközpontja található. Odajönnek majd a különböző csapatok képviselői szemügyre venni a fiatalokat, és ha konkrét megkeresés érkezik, akkor előfordulhat, hogy az érintett klubban is részt vehetek személyes tréningen. Lehet, hogy június végén elutazunk Chicagóba is, ahol az NBA-szerződésre esélyes tehetségek nagy seregszemléjét tartják. Most még képlékeny a program, de bízom benne, sokat profitálhatok a nyári kalandból. Ha az idén nem is sikerül a draftolás, netán eleve visszalépünk, mindenképpen hasznos tapasztalatokat szerezhetek a jövő évi játékosbörzére, amelyen – amennyiben az idén elállunk – újra próbálkozhatok.” Zsombornak kosaras pályafutása kezdete óta az NBA járt a fejében. „Emlékszem, hogy kis gyerekként a kertben Dirk Nowitzki ikonikus dobásait próbáltam utánozni, és már akkor az NBA-n pörgött az agyam. Amikor tizenhárom évesen eljöttem Spanyolországba, még nagyon távolinak látszott ez a cél, nem éreztem a realitását, hogy valóra válhat. Az elmúlt egy-két évben viszont mindinkább erősödött bennem a gondolat, hogy megvan rá az esély. Természetesen a siker rengeteg mindenen múlik, olyasmiken is, amikre nincs ráhatásom, de egy biztos: a gyerekkori álmom válna valóra.” A magyar kosárlabdasport történetében mindeddig Dávid Kornél játszhatott az NBA-ben (ő nem drafton jutott el az észak-amerikai profiligába, és 1999-től 2001-ig összesen négy tengerentúli csapat foglalkoztatta), míg Hanga Ádámot 2011-ben draftolta a San Antonio Spurs, ám a Barcelona jelenlegi klasszisa végül is nem szerepelt az NBA-ben. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.