UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2021-06-11 16:11

Öttusa: pazarul teljesítenek a magyar juniorok a felnőttvébén

A 18 éves Erdős Rita kedden női váltóban szerzett bronzérme után, a 20 esztendős Gulyás Michelle a selejtezőcsoportját megnyerve jutott az öttusázók kairói felnőtt-világbajnokságának egyéni döntőjébe.

Eddig kiválóan szerepelt a két magyar utánpótláskorú öttusázó a kairói felnőtt-világbajnokságon. A 20 éves Gulyás Michelle csütörtökön a női selejtező B csoportját megnyerve masírozott a szombati fináléba. Az UTE kiválósága az ötödik időt érte el úszásban, majd a szövetség beszámolója szerint a vívócsarnokban parádés formát fogott ki, és rá tudta erőltetni az akaratát ellenfeleire, ennek eredményeképpen 25 tussal a csoportja legjobbja volt.

Gulyás Michelle a szombati döntőben is nagyot alakíthat Fotó: UIPM/Filip Komorous
Gulyás Michelle a szombati döntőben is nagyot alakíthat Fotó: UIPM/Filip Komorous
A kitűnőség a laser runban jelentős előnnyel állhatott rajthoz, s végül – a döntő biztos tudatában – egy héttagú csoporttal közösen az élen érkezett a célba. Ebből leszűrhetjük, hogy Gulyásnak jócskán maradt még tartaléka a fináléra, melyben az utóbbi eredményei alapján már az esélyesek között számolhatunk vele. Az utolsó junioréves öttusázónő már álomszerű első félévet tudhat maga mögött. Kezdésnek megnyerte a budapesti Peridot magyar nyílt fedett pályás versenyt (egyben az országos bajnokságot), később a második szófiai világkupa-viadalon pályafutása legkiemelkedőbb eredményét elérve győzött, majd a székesfehérvári világkupadöntőn bronzérmes lett. Többek között ezen teljesítményeknek köszönhetően az olimpiai kvalifikációs rangsorban tokiói repjegyet érő helyen áll, és bár a felnőtt-világbajnokságon még lehet pontokat szerezni, már matematikai esély sincs arra, hogy lemaradjon a kvótáról. Ezért is versenyezhet felszabadultan a szombati női döntőben, melyben a magyarok közül Guzi Blanka és Alekszejev Tamara is érdekelt lesz.
Erdős Riták öröme Fotó: UIPM/Filip Komorous
Erdős Riták öröme Fotó: UIPM/Filip Komorous
Nem kisebb dicséret illeti a Trion SC kiválóságát, Erdős Ritát sem, aki juniorbajnoki címmel hangolt az egyiptomi megméretésre. A 18 éves versenyző kedden az első felnőtt-világbajnokságon állt rajthoz a női váltóban Simon Saroltával, és a páros a bravúros harmadik helyen végzett. A váltó úszásban a tizedik, vívásban a negyedik helyet szerezte meg, a lovaglásban pedig tisztán a legjobb teljesítményt nyújtotta, így a zárószámra a fehéroroszokhoz képest 45 másodperces hátrányban az ötödik helyről készülődhetett. Végül Simon az első körben a negyedik, a másodikban már a harmadik helyen vitte a váltót, Erdős pedig ügyesen megtartotta ezt a pozíciót – összegzett a szövetségi portál. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.