UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-06-13 21:04

Birkózás: hétfőn rajtol a kadét Európa-bajnokság a bulgáriai Szamokovban

Jövő hét elején a bulgáriai Szamokovban kezdetét veszi a kadét birkózó Európa-bajnokság. A magyar küldöttség vérmes reményekkel vág neki a viadalnak. A vasárnapig tartó küzdelmek előzetes esélyeiről a szakági szövetségi edzőkkel beszélgettünk.

Hétfőn elindulnak a kadét birkózók mérkőzései a bulgáriai kontinensviadalon. A nyitó napon a Farkas Gábor vezette szabadfogásúak kezdik meg a szereplést Szamokovban. „Összesen nyolc versenyzővel képviseltetjük magunkat. Kizárólag a negyvennyolc és az ötvenegy kilóban nem indítunk senkit, mivel ezekben a súlycsoportokban serdülőkorúak harcolták ki az indulást, ám ők nemrég a saját korcsoportjukban küzdöttek az Eb-n, és nem akarjuk most őket túl nagy igénybevételnek kitenni – nyilatkozta Farkas az Utánpótlássportnak. Szombat este megérkeztünk már a helyszínre, vasárnap még egy tréning várt ránk, hétfőn pedig már neki vágunk az éles ütközeteknek. Úgy érzem, ideális volt a felkészülés, hiszen egy-egy hetet Mátraházán és Dunavarsányban dolgoztunk. Az esélyeket illetően nehéz jóslásokba bocsátkozni, azonban összességében egy éremben és egy-két pontszerző helyezésben bízom. A nagy súlyokban Gellén Milán és Gyuricza Marcellnek látom erre a legnagyobb sanszot, emellett még a legkönnyebb kategóriában Baráth Károly is odaérhet. A középső súlyokban viszont rendkívül sűrűnek tűnik a mezőny." A Gyurasits Csaba irányította leányalakulat hét fős kontingenssel vesz részt az Eb-n. A csapat tagjaként két serdülő Eb-aranyérmes, Borsos Viktória (61 kg) és Elekes Enikő (65 kg) is szőnyegre lép, és a szakvezető két-három érmes helyezésben reménykedik. „Egyes súlyokban igazán nagy csata döntött a keretbe kerülésről, amely úgy hiszem, a felkészülést is jól szolgálta. Remek állapotban várhatják a fiataljaink a versenyt, sérülésmentesen zajlott a felkészülés, súlyproblémákkal sem kellett megküzdenünk. Általában véve pozitív előérzeteim vannak a kontinensviadal kapcsán. Ha minden összejön négy-öt érem is benne van a leányokban, viszont a realitáshoz közelebb áll a két-három dobogó, illetve néhány pontszerző pozíció."

Forrás: MBSZ / LZ
Forrás: MBSZ / LZ
Utolsóként Cifferszky Ákos és Lévai Zoltán edzők kötöttfogású tanítványai lépnek a színre. Hasonlóan a szabadfogású fiúkhoz az alsó két súlycsoportban (45 és 48 kg) itt sem indul magyar tehetség. „A felkészülés alatt egy hetet töltöttünk Temesváron a román és moldáv válogatott társaságában. Ez kiváló hangolódás volt a kontinensviadalra – fogalmazott érdeklődésünkre Cifferszky. – A fizikai formaidőzítés mellett rendkívül motiválttá is váltak a fiúk az edzőtábor hatására. Mindezek után pedig egyértelműen bizakodással tekintek a viadal elé. Úgy vélem, ebben a gárdában mindenképpen ott lehet legalább két érem megszerzése, akad három-négy olyan ifjoncunk is, akiben mindenképpen benne rejlik a potenciál erre."

A MAGYAR CSAPAT: Szabadfogás: 45 kg: Baráth Károly 55 kg: Rácz Balázs 60 kg: Gombos Alex 65 kg: Nagy Marcell 71 kg: Hajduch Nándor 80 kg: Komáromi Viktor 92 kg: Gyuricza Marcell 110 kg: Gellén Milán Női birkózás: 46 kg: László Nikolett 49 kg: Fáth Laura 57 kg: Kopasz Hanna 61 kg: Borsos Viktória 65 kg: Elekes Enikő 69 kg: Osváth-Nagy Noémi 73 kg: Nyikos Veronika Kötöttfogás: 51 kg: Végh Máté 55 kg: Rafael Dániel 60 kg: Lévai Levente 65 kg: Takács Zsolt 71 kg: Papp Barnabás 80 kg: Szinay Csaba 92 kg: Kis Krisztián 110 kg: Darabos László

A kadétok világbajnokságát a budapesti Tüskecsarnokban rendezik majd július 19. és 25. között. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.