UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2021-06-13 20:09

Evezés: nehéz hónapok után reményteli időszak kezdődik a hazai utánpótlás számára

Ahogy minden sportágnak, úgy az evezésnek is megváltoztatta, megnehezítette az utóbbi bő egy évét a koronavírus megjelenése. Lőrincz Attilával, az utánpótlás szövetségi kapitánnyal beszélgettünk az elmúlt időszak megpróbáltatásairól és az elkövetkező megmérettetésekről.

Mint minden sportág, az evezés is nehéz időszakon van túl. Rendhagyó versenynaptár és hiányos felkészülés jellemezte az utóbbi hónapokat, amik egyértelműen nagy kihívás elé állították a sportág hazai szereplőit. „A felnőtt mellett utánpótlást érintő versenyeket is rendeztek, gondoljunk csak az Európa-bajnokságra, de ezek sok mindenben különböztek a „normális helyzetben” tartott eseményektől, mind lebonyolításban, mind az indulók összetételében – idézi fel Lőrincz Attila, a magyar válogatott utánpótlás szövetségi kapitánya az elmúlt időszakot. – A válogatott esetében a téli felkészülés nagyon visszafogott volt, márciusban tíz fő alatti csoportokra osztottuk fel a versenyzőket, csak úgy tudtunk dolgozni. A tavaszi tesztek, például a hat kilométeres csepeli verseny elmaradt, áprilisban kezdtünk leghamarabb a kishajós válogatóval – ez nem túl ideális. Bizonytalan volt, hogy ki milyen állapotban fog megérkezni ezekre, és olyanok is előfordultak, akik a verseny előtt kerültek karanténba, rosszabb esetben el is kapták a vírust.”

Forrás: Magyar Evezős Szövetség
Forrás: Magyar Evezős Szövetség
Nem csak az itthoni, hanem a külföldi menetrend is felborult, ami szintén nem segítette elő a felkészülést, és a megfelelő versenyzést. „A nemzetközi versenynaptár is folyamatosan alakul, az elmúlt hetekben is kellett emiatt a felkészülésünkön módosítani. Az is előfordulhat ilyenkor, hogy a különböző változásoknak köszönhetően többet tudunk egy-egy versenyre edzeni, hosszútávon azonban nem lehet így működni, hogy csak úgy teszünk, mintha biztosan tudnánk a beosztást; ha az időközben megváltozik, minden egyéb borul.” Az ifik esetében a májusi Európa-bajnokság átkerült októberre, a Jeunesse-kupa esetében viszont eldőlt, hogy a korábbi hírekkel ellentétben mégis meg tudják rendezni az eredeti helyen és időben (augusztus 6-8., Linz). A vb is marad jelen állás szerint augusztus közepén, az ificsapat válogatását emiatt nemrég fejezték be. „Megnéztük a variációkat, hogy ki kivel passzol, ennek volt főpróbája is; huszonhárom főt plusz két tartalékot érintett ez a folyamat. A férfi nyolcas, a férfi négypár és a lány négypár jutott ki a világbajnokságra; a többiek a Jeunesse-kupára mennek megméretni magukat. Az elmúlt időszakban nem volt egyhelyszínes, központi edzőtábor, aminek az volt a célja, hogy ha valaki karanténba kerül vagy elkapja a betegséget, ne üsse ki az egész válogatott keretet a verseny előtt” – mondja Lőrincz. Bízhatunk benne, hogy visszaáll a jól megszokott rendszer az evezősök esetében is; a vírushelyzet több országban is javulóban van, itthon pedig már az utánpótlást érintő oltások is elkezdődtek, amik a 18-19 éves sportolókat is érintik. Ennek köszönhetően már egy teljes létszámú összetartást is szervezhettek a válogató idején, hiszen az evezősök nagyrésze már rendelkezik védettségi igazolvánnyal. „Bizakodó vagyok az elkövetkező időszakkal, versenyekkel kapcsolatban; az ifiknek négypárban sikerült legyőzni májusban az U23-at, ez számukra mindenképpen nagy eredmény. Idősebbek között sem esélytelenek, ez óriási pozitívum. Erős csapat jött össze.” További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.