UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-06-23 20:41

Birkózás: Lévai Levente némileg csalódott a döntő miatt, de előzetesen aláírta volna az ezüstérmet

A birkózók szamokovi kadét Európa-bajnokságán a 60 kilós kötöttfogásúak mezőnyében ezüstérmet szerző Lévai Leventével beszélgettünk.

Vasárnap véget ért a bulgáriai Szamokovban a kadét birkózók Európa-bajnoksága. A magyar válogatott egy arany-, egy ezüst és négy bronzéremmel végzett a kontinensviadalon. Magyar részről a záró napon a fiúk mezőnyében a 60 kilós kötöttfogású Lévai Levente küzdhetett a döntőben az aranyért a küldöttség második elsőségéért (az elsőt Elekes Enikő szerezte, 65 kg-ban), ám végül – fordulatos mérkőzésen – hajszálnyival lemaradt róla, és ezüstérem került a nyakába.

Két szélén az edzők: Cifferszky Ákos (bal) és az édesapa, Lévai Zoltán (jobb); középen pedig a tanítvány, Lévai Levente Forrás: MBSZ
Két szélén az edzők: Cifferszky Ákos (bal) és az édesapa, Lévai Zoltán (jobb); középen pedig a tanítvány, Lévai Levente Forrás: MBSZ
Lévai három magabiztos győzelemmel menetelt a vasárnapi fináléba, ahol a szőnyeg másik felén az azeri Farid Khalilov várt rá. A Budapesti Honvéd tehetségének a kezdés itt is jól sikerült, az első menet után 3–0-ra vezetett, sőt még egy perccel a vége előtt is nála volt az előny, ám a „hajrában” egy pörgetéssel, majd levitellel Khalilov beállította a végeredményt (6–3), így nem sikerült végül az áhított aranyérmet megszerezni. Ugyanakkor Lévai – az elmondása szerint – az utolsó fájó vereség ellenére is boldog, előzetesen mindenképpen elfogadta volna az ezüstérmet. „Így pár nap elteltével már jó érzésekkel tölt el, hogy megszereztem az ezüstöt, és egyre szebben csillog ez az érem, de ott a finálé után rendkívül csalódott voltam. Természetesen az aranyért utaztam ki Bulgáriába, viszont ha a realitást nézzük, első éves kadétként szép teljesítmény a második hely is. Az Eb előtt biztosan aláírtam volna az ezüstérmet is" – nyilatkozta Lévai az Utánpótlássportnak. Felvetődik a kérdés: min múlhatott az első hely? „Úgy gondolom, hogy meglehetett volna a győzelem ott is, de a 3–0-ás előny birtokában elkövettem egy-két technikai és taktikai hibát, amelyet az azeri sajnos ki is használt. Nem sok hiányzott az aranyhoz, de ezt a kihagyást a végén egyértelműen az izgalom és a rutintalanság számlájára írom. Ekkora világversenyen még nem birkóztam korábban döntőt, és azért ennek teljesen más a hangulata." Az Eb után nincs megállás a fiatalok számára, ugyanis június utolsó szombatján a hazai kadét birkózókra már vb-válogatóverseny vár a KIMBA csepeli csarnokában. Ezen a viadalon dől el, hogy kik képviselhetik a magyar színeket az egy hónap múlva esedékes, budapesti korosztályos világbajnokságon. A Lévaihoz hasonlóan, Szamokovban érmet szerző versenyzőknek csupán egyetlen mérkőzést kell vívniuk a nemzeti csapatba kerülésért a legvégén, a válogató súlycsoportonkénti győzteseivel. „Remélhetőleg a válogatón sikerül bebiztosítani a vb-indulásomat, azután pedig azon leszek, hogy az Eb-n mutatott jó formámat átmentsem a budapesti világbajnokságra. Kedvező sorsolással nem elérhetetlen ott sem aranyérem, de bízom benne, hogy legalább a dobogós helyezést eltudom csípni. Nem lesz könnyű dolgom, hiszen Európán kívülről is erős versenyzők jöhetnek. A kazahok, üzbégek és az irániak nagyon jók általában, de akár a japánok és az amerikaiak is okozhatnak meglepetést bárkinek." Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.