UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-06-26 12:20

Cselgáncs: az ifi Európa-kupán ezüstérmet szerző Gábor Áron sokat tanulna az MTK Budapest „nagyjaitól"

A múlt héten megrendezett poreci ifjúsági Európa-kupán ezüstérmet szerzett az MTK Budapest cselgáncsozója, Gábor Áron, akinek – bár már több mint fél éve a klubhoz tartozik – mindössze a negyedik megmérettetése volt ez az egyesület színeiben a vírushelyzet miatt. Vele beszélgettünk az új környezetről, csapattársakról és eredményekről.

Az ifjú cselgáncsozó, Gábor Áron novemberben csatlakozott az MTK Budapest szakosztályához, döntését pedig nem bánta meg, kemény munkája pedig legutóbb a nemrégiben megrendezett, poreci ifjúsági Európa-kupán fizetődött ki, ahol a dobogó második fokára állhatott fel. „Tíz éve már, hogy elkezdtem judóval foglalkozni. Korábban egy kis klubhoz tartoztam, ami az általános iskolámban működött, de azt szépen lassan kinőttem, a partnerek is elkezdtek fogyni, emiatt döntöttem úgy, hogy ideje váltani; így kerültem át az MTK Budapestbe, Pánczél Gábor és Kobza Miklós edzőkhöz – emlékszik vissza a 2004-es születésű sportoló a kezdetekre. – Eddig összesen négy versenyen indulhattam a klub színeiben, ami leginkább annak köszönhető, hogy az első néhány MTK-s hónapomban nem rendeztek versenyeket a koronavírus miatt.”

Nagyot küzdött Porecben Gábor Áron, ezüstöt ért Forrás: EJU
Nagyot küzdött Porecben Gábor Áron, ezüstöt ért Forrás: EJU
Az első külföldi megmérettetésre is várnia kellett így, ami a Horvátországban tartott ifjúsági Európa-kupa képében jött el. „Jelenleg harmadéves ifi vagyok, az első évemben ebben a korosztályban nem sikerült pontszerző helyen végeznem Európa-kupákon. Mivel a második évem tulajdonképpen kimaradt a nemzetközi versenyek szempontjából, így ennek úgy mentem neki, hogy mindenképpen dobogóra akarok állni. Mindent beletettem, és végül ez össze is jött, annak ellenére, hogy a sorsolásom nem volt a legkedvezőbb. Az első számú kiemelt ágára kerültem, mellette voltak még oroszok, törökök, azeriek, akik mindig kemény ellenfelek, de szerencsére sikerült lépegetnem. A negyeddöntőben már éreztem, hogy érem is lehet a vége, végül a döntőben egy orosz srác állított meg. Összességében nagyon örülök az ezüstnek.”
Gábor Áron
Gábor Áron
A poreci viadal az augusztus közepén rendezendő, lettországi ifjúsági Európa-bajnokság válogatójaként is szolgált, ahova ezzel az eredménnyel sikerült kvalifikálnia magát Gábornak. „Az Európa-kupán érmet kell szerezni a kijutáshoz ahhoz, hogy úgy mehessünk a kontinensviadalra, hogy anyagi szempontból tehermentesítjük a klubunkat. Ez sikerült, amire nagyon büszke vagyok.” Persze az, aki olyan judósokkal edz egy klubban, mint a tokiói játékokon is éremesélyes Tóth Krisztián, könnyedén ellesheti a nagyok trükkjeit, sokat tanulhat tőlük a hétköznapok során. „Fontos szempont volt az egyesület választásánál, hogy milyen cselgáncsozók alkotják a csapatot, és hogy milyen szakemberek dolgoznak velünk. Sokat segít, ha van olyan, akire a fiatalabbak felnézhetnek, a nagyok pedig ennek megfelelően folyamatosan segítik a fejlődésünket. Úgy gondolom, a megfelelő helyen vagyok a jövőmet tekintve, és hiszek abban, hogy ez a fajta kemény és minőségi munka kifizetődik a későbbiekben.” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.