UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-06-27 14:35

Cselgáncs: egy hónappal Tokió előtt Özbas Szofi már egyértelműen az olimpia lázában ég

A MOL Alapítvány által támogatott 19 éves cselgáncsozó, Özbas Szofi (63 kg) a budapesti vb-n mutatott remeklése után már a közelgő tokiói olimpiára készülhet. De vajon mi lehet ott a célja az utánpótlás-korcsoportokban mindent megnyerő versenyzőnek?

A Békés Megyei Kano Judo SE 19 éves olimpikonjával, Özbas Szofival beszélgettünk az ötkarikás játékokra való felkészülési szakasz kellős közepén. A 63 kilós ifjúsági olimpiai, junior világ- és U23-as Európa-bajnok tehetség a nemrégiben lezajlott hazai rendezésű vb-n a hetedik helyen végzett, így remek előérzetekkel vághat neki a tokiói kalandnak. „A budapesti vébé egyértelműen pozitív élményként marad meg. A hazai közönség és az olimpiai kvóta bebiztosítása miatt sokáig emlékezni fogok erre a világversenyre. Így visszatekintve némileg várakozáson felül is teljesítettem a hátráltató tényezőkkel (szerk: koronavírus-fertőzés és sérülés) sújtott felkészülés után. A világbajnokság után kaptunk néhány nap pihenőt, de a versenyt követő hét második felében már elkezdődött újra a munka, és mostantól kizárólag a tokiói olimpia szerepel a fókuszban" – nyilatkozta Özbas az Utánpótlássportnak. És vajon hogyan néz ki a fiatal sportoló felkészülési programja az ötkarikás játékok július 23-i kezdetéig?

Özbas Szofi elsősorban élvezni szeretné az olimpiát Fotó: Horváth György / MJSZ
Özbas Szofi elsősorban élvezni szeretné az olimpiát Fotó: Horváth György / MJSZ
„Július ötödikétől Dunavarsányban edzőtáborozunk a válogatottal, gyakorlatilag ezzel egyértelműen rá fordulunk már a felkészülés finisére. Az ottani másfél hetes edzőtáborral zárjuk le a Tokióig vezető programot, majd azt követően utazunk is helyszínre, hogy minél könnyebbé és gyorsabbá tegyük az akklimatizálódást. Meg vagyok győződve róla, hogy a hátralévő időben minden támogatást megkapunk majd a felkészítés során mind fizikai, mind mentális téren. Jó kezekben vagyunk, és ez a megnyugtató érzés elengedhetetlen számomra ekkora megmérettetés előtt." A budapesti vb-n nem sok hiányzott, hogy Szofi az éremért is küzdhessen, hiszen a legjobb nyolc között a venezuelai Barrios csupán egy vazarival múlta felül a magyar lányt rendkívül szoros, kiélezett mérkőzésen. Majd a vigaszági ütközetre Özbas utolsó erőtartaléka is elfogyott, így a hetedik lett. Ezek után mi lehet a cél majd Tokióban? „Nekem egy dolog fontos igazán, hogy jó érzéssel keljek fel a versenynap reggelén, a saját ritmusomnak megfelelően végig csináljam a bemelegítést, és fejben ideális állapotban legyek ott a legfontosabb pillanatban – fogalmazott Szofi. – Ha ezt sikerül elérnem, és a meccseken a legjobbamat tudom nyújtani én elégedett leszek. A legfőbb célom, hogy az olimpiát is és az addig vezető folyamatot is élvezzem, illetve hogy épüljek az ezalatt megszerzett tapasztalatokból. Az eredményt illetően soha nem szoktak lenni konkrét célkitűzéseim, mivel ez például nagyban függ a sorsolástól is. Nagyon izgatott vagyok már most az olimpia miatt, de igyekszem közben a jelenben maradni, és napi munkára koncentrálni."  További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.