UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2021-06-28 16:14

Súlyemelés: ötödik a magyar csapat az uniós bajnokságon

Az Európai Unió évente megrendezi a tagországok ifjú súlyemelőinek nagyszabású viadalát, s dicséretes, hogy az idei, időrendben hetedik kiírásban a magyar fiatalok ötödikként végeztek a hatfős csapatok versengésében.

Európai Unió Kupa elnevezéssel zajlott le a mögöttünk hagyott hét végén a kontinens reményteljes súlyemelőinek nagy találkozója Máltán, s a világ sportját jó másfél éve valósággal gúzsba kötő koronavírusos járvány visszaszorulásának jeleként is 12 EU-ország indította legjobb utánpótláskorú versenyzőit a Földközi-tenger közepén található szigetország jeles eseményén. Ha nem is a világ végén, de tőlünk igen messze eső egzotikus színhelyen, az alig hatezres lélekszámú Cospicua városában hat magyar tehetség mutathatta meg, mennyit sikerült elsajátítania eddig a sportági tudományból, s mérhette le egyúttal, hogy hol van a pillanatnyi helye az unió legerősebb fiataljainak listáján.

FOTÓ: A 13 éves Ehrlich Panka a „régi”: ismét hat jó gyakorlat, s újabb országos csúcsok FORRÁS: mssz.hu
FOTÓ: A 13 éves Ehrlich Panka a „régi”: ismét hat jó gyakorlat, s újabb országos csúcsok FORRÁS: mssz.hu
Az egyéni és csapatszinten is rangsoroló nemzetközi viadalon három korosztály versenyeit rendezték meg, s az U15-ös, az U17-es és a húsz év alatti lányok és fiúk összeredményei alapján Magyarország válogatottja – amint arról a valamennyi válogatott generáció hazai szakmai munkáját irányító szövetségi kapitány, Haragos Attila honlapunknak beszámolt – az ötödik legjobbnak bizonyult a szó szerint is roppant erős mezőnyben, ahol is a végső sorrend az egyes kategóriákban az összetettben produkált eredményt a versenyző testsúlyához viszonyító számítási metódus alapján alakult ki. A mieink – akiknek nem mellesleg a máltai volt életük első komolyabb nemzetközi megméretése – valamennyien állták a sarat, ráadásul egyikőjük sem gyarapította a kiesők táborát, vagyis fogásbiztonságból is jelesre vizsgáztak. Ami az egyéni pozíciókat illeti: az U20-asoknál Illés Dóra (összetettben 148 kilogrammig jutott) a tizenegyedik, Réti Márton (244 kg) a negyedik lett, az U17-eseknél Darabos Sára (135 kg) a hetedik, Molnár Csongor (221 kg) a hatodik helyre érkezett be, míg a legifjabbaknál, az U15-ös kategóriában Ehrlich Panka (143 kg) harmadikként, Lepkó Bence (200 kg) pedig negyedikként végzett. Az oroszlányiak üdvöskéjét, Ehrlichet nem csupán a legjobb magyar helyezés birtokosaként illeti dicséret. A tizennegyedik születésnapját júliusban ünneplő Likerecz Attila-tanítvány tudniillik – hat kifogástalan gyakorlatot bemutatva – az EU-kupán is folytatta csúcsjavító sorozatát, s bár korosztályos legjobbját (65 kg) szakításban ezúttal „csak” megközelítette a 64 kilón végrehajtott utolsó fogásával, ugyanakkor lökésben és összetettben megint feljebb tornászta az 59 kilós súlycsoportban őrzött magyar serdülő rekordjait. Előbbi immár 79, utóbbi pedig 143 kilogramm. Mindegyiküknek, neki pedig különösképpen megérte Máltára repülni. További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.