UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2021-06-29 13:40

Úszásról váltott triatlonra, és még bízik a paralimpiai részvételben a 21 éves Mocsári Bence

Első nemzetközi versenyén már a sportág legjobbjaival állhatott egy dobogón, és azóta sem vett vissza a tempóból a 21 éves triatlonos, Mocsári Bence, aki jelenleg a paralimpiai részvételre hajt. A fiatallal és edzőjével, Balla Péterrel beszélgettünk a kezdetekről, az elért eredményekről és az elkövetkező céljairól.

A 21 éves Mocsári Bence bal karjának könyökízületi rendellenessége miatt ismerkedett a vízzel közelebbről: gyógyúszással kezdett, néhány év múlva pedig állandó vendége lett az uszodáknak, miután komolyabbra fordult a sportpályafutása. Ekkor találkozott edzőjével, Balla Péterrel is, aki úszással és triatlonnal is foglalkozik. „Hamar jöttek az úszósikerek, hazai és nemzetközi szinten is bizonyította a tehetségét. Kollégáimmal láttuk rajta, hogy jó az atletikus mozgása is, ezért aztán azt tanácsoltuk neki, hogy próbálja ki a triatlont. Véglegesen 2018-ban váltott, és rögtön begyűjtött egy világkupa-harmadik helyet – magyarázza Balla, aki szerint Bence nem csak fizikailag, hanem fejben is erős. – Kiváló versenyzőtípus. Rendkívül motivált, és pontosan tudja, mit akar elérni. Bízik azokban, akik ebben próbálnak neki segíteni, és ez a hozzáállás természetesen a mi dolgunkat is megkönnyíti. Alázatos a sport és a versenytársak iránt is, az összes tulajdonsága közül talán ez a legfontosabb.”

Az úszás után triatlonban is villog a 21 éves Mocsári Bence Fotó: Cecilia Frascaroli
Az úszás után triatlonban is villog a 21 éves Mocsári Bence Fotó: Cecilia Frascaroli
A szakember úgy véli, az utóbbi időben nőtt a triatlon népszerűsége. Az úszásról átnyergelő Mocsári példája régebben gyakori jelenség volt, újabban viszont egyre többen választják sportáguknak egyből a triatlont. „Sikeresnek mondható a vizes teljesítményem, több világkupaérmet szereztem, világbajnoki ötödik helyezést is elértem, de Péter és a hazai triatlonszövetség néhány szakembere meg tudott győzni a váltásról. Most már én is úgy gondolom, hogy ebben a sportágban még nagyobbak a lehetőségeim – feleli a szegedi Titán TC versenyzője, amikor a váltás okairól kérdezzük. – Nem volt könnyű meghozni a döntést, és az átállás sem ment egyik napról a másikra. Mostanra azonban már összeállt minden; többfajta mozgásformából áll a felkészülés, és én kifejezetten kedvelem ezt a változatosságot.” De vajon az úszás, a kerékpározás és a futás közül melyiket szereti a legjobban a fiatal? „Ez folyamatosan változik, nincs a három közöttük olyan, amelyik örök favorit lenne. Most éppen a bringa áll hozzám a legközelebb, szerintem abban sikerült a legtöbbet fejlődnöm.” Hasonló a helyzet az eredmények szóba hozatalakor, ám azok között már vannak egyértelmű „befutók”. „Az Európa-bajnoki első helyem jut eszembe először, azt Marosvásárhelyen értem el. Óriási élményként maradt meg, bár hozzá kell tennem, az duatlonviadal volt, vagyis kerékpárban nem kellett rajthoz állni. Ha kizárólag a triatlont nézzük, a madeirai első versenyemet, illetve az idei világbajnoki sorozat jokohamai állomását említeném, amelyen rendkívül erős mezőnyben értem célba ötödikként. Olyan versenyzőket is magam mögé utasítottam, akiket előzetesen jobbnak tartottam magamnál. A japán versenyre történő felkészülésem amúgy nem ment zökkenőmentesen, a vírus miatt rengeteg eseményt töröltek, vagy lett elhalasztva, de szerintem sikerült jól kijönnöm ebből a szokatlan helyzetből. Ebben persze az edzőmnek és a támogatóknak is nagy szerepe van. A Magyar Paralimpiai Bizottság segítsége szintén rengeteget jelent, a szervezet mögöttem áll minden téren, és ugyanezt elmondható a sportági szövetségről is” A következő időszak is bővelkedik majd izgalmakban Bence számára, hiszen hamarosan fény derül a tokiói paralimpia indulóinak kilétére. „Jelenleg tizenötödik vagyok a ranglistán, és az első kilenc jut el egyenes ágon a játékokra. Szabadkártyával még van egy kis esélyem, de ez attól is függ, hogy az én kategóriám hány ilyen lehetőséghez jut. Ha nem jön össze, akkor sem esem kétségbe; folytatom a munkát, és célba veszem a 2024-es játékokat.” További korosztályos hírek TRIATLONBAN a sportági aloldalunkon.