UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-07-01 19:55

Birkózás: Szél Anna és Szenttamási Róza is ezüstérmes a dortmundi junior Eb-n

Szél Anna (59 kg) és Szenttamási Róza (55 kg) is alulmaradt a döntőben, és a második helyen zárt a Dortmundban zajló junior birkózó Európa-bajnokságon.

A csütörtök esti programban két magyar lány is az Európa-bajnoki címért léphetett szőnyegre. Először az 55 kilós Szenttamási Róza küzdhetett meg az aranyéremért ukrán Homeneccel, viszont a Csepp-L versenyzőjének idő előtt véget ért a találkozó, miután az ukrán rivális az első menetben kétvállra fektette őt, így az első éves junior Róza végül ezüstérmet szerzett Dortmundban. Szenttamásit a 59 kilóban vitézkedő Szél Anna követte a maga fináléjával, az orosháziak büszkeségének az ukrán Leskovecet kellett legyőznie az elsőségért. Fordulatos, kemény csatát hozott a mérkőzés, amelyen a magyar lány hátrányból is fordított, és 4-2-re vezetett egészen az utolsó másodpercekig, azonban az utolsó félpercben Szél már nem tudta kivédeni az ukrán támadásait, így már Leskovecnél volt az előny, és végül 6-4-re győzött is. Ezzel a magyar küldöttség két ezüstéremmel zárta a versenynapot.

Szél Annának (59 kg) csupán néhány másodperc hiányzott az aranyéremhez Forrás: UWW
Szél Annának (59 kg) csupán néhány másodperc hiányzott az aranyéremhez Forrás: UWW
Az esti helyosztók mellett a csütörtöki versenynap délelőttjén újabb öt női súlycsoportban indultak el küzdelmek. Az 53 kilóban Nagy Nikolett, az 57 kilóban Szabó Nikolett, a 65 kilóban Szabados Noémi, illetve a 72 kilóban Újfalvi Lili révén négy kategóriában figyelhettük magyar fiatal szereplését. Közülük Szabados jutott a legtovább, miután az FTC versenyzője remek birkózást bemutatva, három győzelemmel bejutott a péntek esti döntőbe. Először a német Scheelt múlta felül tussal a selejtezőben, majd a negyeddöntőben a norvég Skard ellen 2-1-re nyert, míg a fináléba jutásért hasonlóan szoros csatát vívott az észt Vessóval. A kiélezett mérkőzésen az észt szerezte meg az előnyt, ám az U23-as Eb-bronzérmes magyar lány 1-0-ról 2-1-re megfordította az eredményt, végül újabb pont már nem született, mivel Noémi taktikus védekezéssel sikeresen lezárta az ütközetet. A pénteki aranymérkőzésen Szabadosnak az ukrán Szkobelszka lesz az ellenfele. Az 53 kilósok között Nagy Nikolett szintén remekül kezdte a napot, hiszen a bolgár Tajirral szemben 2-1-re nyert, majd ezt újabb, hasonló arányú diadal követte a fehérorosz Kiszljakova ellen a legjobb nyolc között, így a csepeli ígéret is a délutáni programban folytathatta az elődöntőben. Ugyanakkor ott már nem járt szerencsével, az orosz Nafikova túl nagy falatnak bizonyult, 6-2-vel ő mehetett tovább a fináléba. Nagy a német Blayvas és az azeri Mammadova meccsének győztesével találkozik a dobogóért. Az 57 kilósok mezőnyében Szabó Nikolett magabiztos, 4-0-s győzelemmel nyitott a francia Sion ellen, de a következő körben, a negyeddöntőben az orosz Kozlova technikai tussal legyőzte a ferencvárosiak reménységét, és Szabónak ez a vereség jelentette a végállomást is, mivel az orosz legyőzője nem jutott később a döntőbe. A 72 kilogrammos Újfalvi Lili rögtön a legjobb nyolc között kezdett az orosz Guszejnovával szemben. A kecskemétiek tehetsége 7-1-es orosz vezetésnél végül tussal kapott ki. A meccs közben Újfalvi térdsérülést szenvedett, viszont ez a dortmundi szereplését már nem érinti, mivel Guszejnova alulmaradt a döntőbe jutásért, így Lilinek véget ért a verseny. A idei junior Európa-bajnokság női viadalán összesen 25 ország, 125 sportolója vesz részt. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.