UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2021-07-03 09:03

Úszás: a lányok szállíthatják a dobogós helyezéseket a római junior Európa-bajnokságon

Népes magyar küldöttség utazik a római junior úszó Eb-re, amelyen a legmagasabban jegyzett fiatal versenyző, Kós Hubert hiányában inkább a lányoktól várható kiemelkedő szereplés. Krajnyák Györggyel, a MÚSZ utánpótlás vezetőedzőjével beszélgettünk.

Jövő keddtől vasárnapig tartják az olasz fővárosban az év legfontosabb korosztályos úszóeseményét a junior Európa-bajnokságot. A magyar válogatottban – ahogyan azt már az elmúlt sok-sok évben megszokhattuk – akadnak dobogóra, sőt akár aranyéremre esélyes versenyzők. Egy nagy hiányzó azonban biztosan lesz. „Kós Hubert lett volna a biztos aranyesélyesünk, kétszáz vegyesen kiemelkedik a korosztályából, nehéz lett volna őt bárkinek legyőzni, azonban érhető módon a közelgő tokiói olimpiára és a felkészülésre koncentrál – vázolta a helyzetet az Utánpótlássportnak Krajnyák György, a MÚSZ utánpótlás vezetőedzője. – A csapatunk egy részét láthattuk a hazai rendezésű felnőtt Európa-bajnokságon is láthattuk, akkor jól teljesítettek, bízom benne, hogy Rómában is hasonló formában lesznek. Azt látjuk, hogy a járványhelyzetben a mieink és egyébként a külföldiek is eredményesen készültek, ezért erős Eb-t várok.”

Veres Laura lehet a magyar csapat egyik nagy esélyese Rómában Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Veres Laura lehet a magyar csapat egyik nagy esélyese Rómában Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

A szakvezető szerint a járványhelyzet miatt továbbra is fennálló szigorú szabályok nem jelenthetnek problémát, hiszen azokhoz a hazai versenyeken is hozzászokhattak a fiatalok. Azonban a gyerekek nagy részének a római lesz az első junior Európa-bajnoksága, ami elsőre biztosan nem lesz egyszerű feladat.

„A 4x200-as női gyorsváltóban nagyon bízom, mindenképpen éremesélyes egységről van szó, az előzetes számolgatások alapján az oroszokkal lehetünk nagy harcban. Kétszáz méter gyorson Veres Laura és Pádár Nikolett, a hosszabb gyorsszámokban Fábián Bettina, kétszáz pillangón és kétszáz háton pedig Nyirádi Réka az, akinek jó esélye lehet dobogóra állni. A fiúk között Hubert nélkül szerényebb szereplés várható, de azért bízunk döntős, pontszerző helyezésekben mind az egyéni, mind pedig a váltószámokban.” Az Eb jelentőségét tovább növeli, hogy az augusztusi, kazanyi junior-világbajnokságot törölték a szervezők. Krajnyák szerint így még kiélezett küzdelem várható a római Foro Italico-uszodában, hiszen az olimpiára nem kvalifikált fiatal versenyzőknek így a mostani lesz a nyár egyetlen jelentős nemzetközi eseménye. Emellett megjegyezte, hogy a nemzeteken belül időnként az Európa-bajnokság még keményebb, mint a vb, hiszen egy országból négy sportoló is indulhat versenyszámonként.

A római junior Európa-bajnokságra utazó magyar csapat (forrás: musz.hu): Fiúk: Betlehem Dávid (1500 m gyors), Bujdosó Zsombor (400 m vegyes), Cserfalvi Olaf (200 m pillangó), Giczi Mátyás (50 m gyors), Kőhalmi Kornél (200 m vegyes), Mizsei Márk (200 m pillangó), Nagy Dániel (200 m pillangó), Nell Olivér (50 m pillangó), Pető Bence (100 m pillangó), Sárkány Zalán (400 m vegyes), Tschaikov Valentin (50 m gyors); váltókban lehet érdekelt: Balogh Levente, Csicsáky Péter, Kardos Dániel, Kovács Attila, Magda Boldizsár, Mészáros Dániel (Bácsvíz), Mészáros Dániel (FTC), Sámóczi Milán, Sződi Zsolt. Lányok: Ábrahám Lilla (200 m vegyes), Bukovics Rebeka (50 m pillangó), Csulák Lia (200 m pillangó, 800 m gyors), Fábián Bettina (400 m gyors, 800 m gyors, 1500 m gyors), Nyirádi Réka (200 m hát, 200 m pillangó, 400 m vegyes), Pádár Nikoletta (100 m gyors, 200 m gyors), Seres Anna (200 m pillangó), Ugrai Panna (100 m hát, 100 m pillangó, 200 m vegyes), Veres Laura (200 m gyors); váltókban lehet érdekelt: Gyurinovics Lili, Molnár Dóra, Péter Virág.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.