UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-07-04 09:08

Birkózás: Bazsó Adolf bronzérmet szerzett a nehézsúlyban a dortmundi junior Eb-n

A 130 kilós kötöttfogású Bazsó Adolf bronzérmes lett a junior birkózó Európa-bajnokság szombati versenynapján; ezzel pedig már öt dobogós helyezésnél járnak a magyar fiatalok a kontinensviadalon.

Bazsó Adolf révén újabb bronzéremmel bővült a magyar birkózó válogatott éremkollekciója a Dortmundban zajló junior Európa-bajnokságon. A kötöttfogásúak 130 kilós versenyzője a pénteki selejtezőben elszenvedett veresége után a vigaszágról küzdötte el magát a bronzmérkőzésig, miután legyőzője a török Bakir a döntőig menetelt.

Bazsó Adolf (középen) bronzéremmel a nyakában Forrás: MBSZ
Bazsó Adolf (középen) bronzéremmel a nyakában Forrás: MBSZ
A Budapesti Honvéd még kadétkorú sportolója ezáltal szombat délelőtt a vigaszágon új lehetőséget kapott, ott pedig Adolf élni is tudott ezzel a sansszal, és a fehérorosz Kavalszkit múlta felül 1-1-re (később szerzett ponttal), ezzel kiharcolta a bronzmérkőzést. A dobogóért folytatott mérkőzés hasonlóan szoros, viszonylag pontszegény csatát hozott, de Bazsó végül ezúttal is 1-1-re nyert a taktikus birkózásának köszönhetően a kadét vb- és Eb-ezüstérmes, örmény Albert Vardanjan ellen, és megszerezte a magyar küldöttség ötödik érmét (három ezüst és két bronz) Németországban. Akár megszülethetett volna rögtön a hatodik magyar dobogó, illetve az új bronzérem is, hiszen Mezei Patrik 87 kilóban az elődöntős veresége után a svéd Källman ellen vívhatott a harmadik helyért. Azonban a svéd esélyt sem hagyott a dorogiak tehetségének, 7-0-ra győzött, ezzel Mezei az ötödik lett. Eközben szombat délelőtti programban a kötöttfogásúak – másik – öt súlycsoportjának (60, 67, 72, 82 és 97 kg) utolsóként elindultak a küzdelmek. A kadét világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Tösmagi Attila remek formát mutatva, négy győztes mérkőzéssel döntőbe jutott. Az ESMTK 72 kilogrammos fiatalja szlovák (Oláh), lengyel (Lewandowski), török (Dogan) és német (Bellscheidt) ellenfeleket utasított maga mögé, ezzel a vasárnapi döntőben az ifjúsági olimpiai bajnok grúz Cshikvadze következhet az Európa-bajnoki címért. Emellett az MBSZ tájékoztatása szerint a 67 kilogrammos Pohilec Ádám és a 82 kilogrammos Dömök Péter is vigaszágra került, miután legyőzőik döntőbe jutottak. A 97 kilogrammos Mohl Richárd kettőt is nyert, a negyeddöntőben azonban legyőzőre talált és kiesett, akárcsak a selejtezőben vereséget szenvedő 60 kilogrammos Kovács Gábor is. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.